Raad wil actie in verpauperd kassengebied: ‘Impasse Rijsenhout snel doorbreken’

[RIJSENHOUT] De gemeenteraad wil dat er nu snel spijkers met koppen worden geslagen in het verpauperd kassengebied van Rijsenhout. Dat bleek donderdag tijdens een nieuwe discussie in de raad over de herontwikkeling van een deelgebied van het geplaagde dorp.

De bedoeling was ooit nieuwe glastuinbouw in Rijsenhout, maar die is er nooit gekomen. Daarna was er jarenlang gesteggel over hoe nu verder. Dat leidde uiteindelijk tot de Ruimtelijke Economische Visie Rijsenhout (REVR), die vier jaar geleden door de toenmalige gemeenteraad werd vastgesteld.

Maar ook dat stuk heeft de verlammende impasse voor de herontwikkeling van het dorp niet kunnen doorbreken. Vier jaar later is er nog altijd niets gebeurd. De gemeenteraad was donderdagavond niet mals in haar bewoordingen voor de voortdurende mislukkingen om het proces vlot te trekken.

De meest recente hobbel was de voorwaarde van de gemeente om betrokken grondeigenaren te laten meebetalen aan een nieuwe ontsluitingsweg naar het gebied. Die grondeigenaren willen helemaal geen weg. Op aandringen van de gemeenteraad heeft de gemeente die eis nu laten vallen. Een ontsluitingsweg is niet meer nodig.

Het is de bedoeling dat er nu maatwerk wordt geleverd. De gemeente wil wel als voorwaarde bij een plan opnemen dat een project zo min mogelijk verkeer aantrekt. Er is namelijk angst voor te veel verkeer.

Sommige raadsfracties zijn bang dat er hierdoor weer nieuwe hobbels worden opgeworpen. VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten was er donderdag niet gerust op dat de kou nu uit de lucht is en dat er in Rijsenhout wel degelijk ijzer met handen kan worden gebroken.

Wethouder Mariëtte Sedee wilde Beryl van Straten geruststellen. Volgens haar zijn er goede gesprekken geweest met de grondeigenaren en staan alle neuzen dezelfde kant op. Er is volgens de wethouder niets te bedenken waardoor de voortgang opnieuw spaak zou moeten lopen.

De initiatiefnemers en ook de politiek zullen wel geduld moeten hebben. Sedee hoopte dat er nog voor de zomer een verklaring van geen bezwaar kan liggen en daarna is er een ruimtelijke procedure nodig die nog zeker een half jaar gaat duren.

Frits Verhagen

Het bericht Raad wil actie in verpauperd kassengebied: ‘Impasse Rijsenhout snel doorbreken’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl