Oud-presentatoren Sportmatinee blikken terug: ‘Ik kreeg een Ebbenhorst-verbod’

[NIJKERK] Via Sportmatinee kunnen sportliefhebbers al jaren op zaterdagmiddag de regionale sport in Nijkerk en omstreken via de radio volgen. De lokale omroep heeft een aantal coryfeeën voortgebracht die het schopten tot BN’ers. Eén van de periodes dat Sportmatinee echt leefde, was in het begin van deze eeuw. De jonkies van toen; Thijs Smeenk, Patrick Boor, Paul Nolens en Mark Kloostra, blikken terug op hun roerige tijd als radioverslaggever. ,,Ik kreeg zelfs een Ebbenhorst-verbod.”

‘Wilt u weten wat een speler van NSC Nijkerk verdient? Luister dan vrijdag naar onze voorbeschouwing op NFM.’ Deze tekst verscheen in het seizoen 2005/2006 op de kabelkrant in de gemeente Nijkerk. In de uitzending las presentator Thijs Smeenk de complete tekst van het contract van Stefan Spring in ’t Veld voor. ,,Dat deden we toen wel geanonimiseerd’’, vertelt Paul Nolens ruim vijftien jaar na dato. Nolens was degene die het contract destijds bij toeval in handen kreeg. ,,Iemand van NSC mailde mij per ongeluk dat contract en had dat zelf niet door. Wij hebben geen moment getwijfeld om het niet te brengen. Het was heel spannend, veel mensen vroegen zich in die tijd af wat een amateurvoetballer nou verdienden en nu wisten we het.”

COMMOTIE ,,Het leverde veel commotie op’’, vulde Smeenk aan. ,,We kregen vaak te horen dat we tegen NSC waren. Maar toen er even later een bestuurscrisis bij Sparta kwam en we daar de hele kabelkrant over volschreven zeiden ze ‘oh het valt toch wel mee’. Wij waren allemaal jonge verslaggevers die zich graag wilden onderscheiden.”

Na een tijdje nam bijna geen trainer meer op vrijdagavond zijn telefoon op

Als er nieuws was, dan bracht Sportmatinee het in die tijd. Soms was de kritiek venijnig. ,,Het leverde mij een ‘Ebbenhorst-verbod’ op’’, begint Patrick Boor aan de volgende anekdote. ,,Er was al jaren een uitzending op zaterdag, maar wij vonden het leuk om op vrijdagavond een uurtje voor te beschouwen. Dan werd een trainer gebeld en daarna gaf de verslaggever van dienst zijn mening daarover. Na een tijdje nam bijna geen trainer meer op vrijdagavond zijn telefoon op.”

,,Bij Sparta Nijkerk was in die tijd van alles aan de hand binnen het bestuur van de club’’, gaat Boor verder. ,,Daar berichtte ik over in de uitzending en een deel van het bestuur was het er niet mee eens. Daarom mocht ik niet meer op de Ebbenhorst komen. Nou, ik werd door de stewards bij de poort met open armen ontvangen. Zij waren het roerend met me eens en ik mocht gewoon doorlopen.”

HOE HET BEGON Smeenk was de eerste van het kwartet die zijn entree maakte. ,,Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van Radio Stad Nijkerk, zoals de omroep toen heette. ,,Ze zochten iemand die wat bijdrages over SC Hoevelaken wilden leveren. Aangezien ik naar de School van de Journalistiek wilde gaan, vond ik dit wel leuk om te gaan doen. Er was toen een vrij grote club met vrijwilligers. John Vedder was bijvoorbeeld de vaste verslaggever van Sparta Nijkerk. Hij werd een paar jaar later opgevolgd door Patrick.” Boor: ,,Ik speelde in de A1 en had al wel ingezien dat ik als speler het eerste van Sparta Nijkerk niet zou halen. Daarom vertelde ik Tijmen Beekhuis, hij trainde ons team, dat ik ging stoppen om voor de radio aan de slag te gaan. Een jaar later haalde ik Paul over om er ook bij te komen.”

GOEDE STEM Nolens haalde een paar jaar later op zijn beurt Mark Kloostra erbij. ,,Ik ben de enige die helemaal geen journalistieke opleiding deed en ook geen ambities had op dat gebied’’, vertelt Kloostra. ,,Paul zei dat ik een goede stem had en het gewoon moest proberen.” Dus zat Kloostra een paar weken later oog in oog met Smeenk. ,,We hadden afgesproken in ’t Regthuys. Thijs was degene die in die tijd een beetje de leiding op zich had genomen en vroeg me wat mijn plan was. Die had ik niet. Ik had werkelijk geen idee wat ik zou gaan doen. Even later gingen we naar de studio om de apparatuur te halen en wenste hij me succes. Ja, dan begin je met Sparta Nijkerk – IJsselmeervogels, uitslag 3-1. Dat weet ik nog goed.”

Hoor je ineens je eigen stem uit de boksen knallen. Ik vond dat geweldig

,,Ik was soms 40 minuten in een wedstrijd aan het woord, dat sloeg eigenlijk nergens op’’, grijnst Kloostra. ,,Maar het leefde wel. Ik weet nog heel goed dat ik een keer op zaterdagavond naar Princesse ging om wat te drinken. Het was daar ontzettend druk en gezellig. Zetten ze ineens een fragment uit de wedstrijd van die middag op en hoor je ineens je eigen stem uit de boksen knallen. Ik vond dat geweldig.”

,,Ik ging op zaterdagavond vaak naar De Bastille’’, begint Nolens aan de volgende anekdote. ,,Daar kwamen veel spelers van NSC en Veensche Boys en zij klaagden altijd over de punten die we na de wedstrijd aan de spelers gaven. ‘Waarom gaf je hem zoveel punten, hij deed niets goed’, was het dan.” Smeenk: ,,Dat was denk ik het grootste compliment dat wij konden krijgen. We werden serieus genomen.” ,,Eigenlijk gingen die punten nergens om’’, stellen de vier meteen in koor vast. ,,Want Jan Weyn kreeg bij SC Hoevelaken standaard het maximale aantal punten van Theo Zuurman.”

Je staat als jong verslaggevertje meteen na afloop van een wedstrijd tegenover spelers bij wie allerlei emoties loskomen

ONTWIKKELING Het werken voor de lokale radio heeft de vier flink geholpen in hun ontwikkeling. ,,Je staat als jong verslaggevertje meteen na afloop van een wedstrijd tegenover spelers bij wie allerlei emoties loskomen’’, merkte Boor. ,,Daar moet je wel mee omgaan en dat is leerzaam voor de rest van je leven. Als ik nu tegenover iemand zit die heel emotioneel is, dan weet ik wel hoe ik daarmee om moet gaan.” ,,Van live interviewen leer je heel veel’’, vindt Nolens. ,,Je moet veel scherper zijn in het gesprek. Vragen moeten meteen raak zijn. Dat komt me nu van pas als verslaggever voor De Stentor.”

,,Je leert ook het meest als je tijdens je stage veel mag en kan doen’’, haakt Smeenk, die namens het ANP liefst zes keer als verslaggever aanwezig was bij de Olympische Spelen, in. ,,Je wordt meteen in het diepe gegooid. Ik kom op mijn werk nu wel eens stagiaires tegen die helemaal niets doen naast hun opleiding. Dat zie je terug in hun verhalen.” 

Zelf lag Smeenk ook een keer onder vuur toen hij een kritische column had geschreven in de Nijkerker. ,,Kees van den Heuvel was met die krant begonnen en vroeg of ik columnist wilde worden. Dat vond ik wel leuk en ik kwam met een verhaal over NSC. Daar kwamen heel veel reacties op los en besefte ik ineens dat er mensen waren die me haatten. Dat vond ik toen heel erg. Bijna word je dan beïnvloed dat je zoiets niet meer gaat doen. Maar daardoor leer je wel durven. In 2006 ging ik namens het ANP AZ volgen en durfde ik Louis van Gaal geen moeilijke vragen te stellen, nu doe ik dat wel als het nodig is. Dat is de ontwikkeling die je door hebt gemaakt.”

Die jaren bij de radio hadden we nooit willen missen

NIEUWE TRAINER Zo bont als Kloostra, die tegenwoordig namens NOS Langs de Lijn de eredivisie op de voet volgt, het maakte richting David Nascimento zou Smeenk het niet doen. ,,Nascimento was aangesteld om Sparta Nijkerk in de topklasse te houden’’, begint Kloostra aan weer een smeuïge anekdote. ,,Maar er was nog niet bekend gemaakt wie de trainer voor het nieuwe seizoen zou worden. Wel was duidelijk dat Nascimento een gesprek zou hebben met het bestuur van Sparta Nijkerk. Via Marco Kints wist ik dat Richard Rademakers terug zou keren, maar hij had wel een voorwaarde gesteld dat voordat hij zou tekenen hij wilde weten wie hoofdtrainer zou zijn. Richard kreeg te horen wie het werd, Marco daarna ook en ik binnen 20 minuten ook. Zo ging dat toen. Dus ik wist wie Nascimento zou opvolgen. Daar feliciteerde ik Roel Brem, op dat moment voorzitter bij Sparta Nijkerk, mee. Hij zei ‘ja bedankt’ tegen me en even later stapte ik in de supportersbus om naar Hoek te gaan. Daar speelde Sparta die middag.”

,,Tijdens die rit werd ik voortdurend gebeld door mensen van Sparta die tegen me zeiden dat ik het nog niet mocht brengen op de radio. Na afloop was mijn eerste vraag aan Nascimento. ‘Jij denkt dat je nog kans maakt om trainer bij Sparta te blijven omdat je dinsdag nog een gesprek hebt, maar ik heb nieuws voor je. Sparta heeft een nieuwe trainer.’ Nascimento was zo boos dat hij niet meer met me wilde praten. Maar drie dagen later kreeg hij te horen dat Philip den Haan hem zou opvolgen.”

Als iets mis ging dan vielen er best wel harde woorden

BIJDEHANTE JONGETJES ,,Ik weet niet of ik het op die manier zou brengen’’, reageert Smeenk. ,,Maar als ik aan die tijd terugdenk, dan snap ik wel dat het verwarrend was voor de Nijkerkse clubs. De meeste amateurclubs hebben niet te maken met een nieuwsmedium dat hen wekelijks op de voet volgt. Nu kregen ze ineens te maken met allemaal bijdehante jongetjes die heel kritisch waren en zich wilden bewijzen. Ik denk dat als ik nu per ongeluk een contract van een voetballer doorgemaild krijg, dat ik het dan niet zo zou brengen als wij het toen gedaan hebben.”

Daar is Boor, die na Sportmatinee schreef namens De Stentor en AD, maar de journalistiek heeft verlaten, het niet mee eens. ,,Nieuws is nieuws en dat moet je altijd brengen.” 

GROTE KRACHT Voordat het gesprek is afgelopen willen de vier nog wel één ding kwijt. ,,Het was mooi wat wij deden, maar de grote kracht achter Sportmatinee was Yannick Benschop’’, klinkt het weer in koor. Boor: ,,Yannick was toen een jochie van veertien. Hij had toen al enorm veel oog voor techniek. Je zag dat hij heel ver kon komen. Ook hij werkt tegenwoordig voor de NOS.”

Nolens: ,,Sportmatinee had maar twee lijnen. Yannick regelde alles. Dan luisterde hij met één oor naar de verslaggever, met het andere oor volgde hij de uitzending en tegelijkertijd belde hij naar de volgende die aan de beurt was.” Smeenk: ,,We wilden met elkaar een goed programma neerzetten en ik denk dat dat wel gelukt is. We waren ook heel kritisch op elkaar. Als iets mis ging dan vielen er best wel harde woorden. Ook al was het vrijwilligerswerk en moest je op eigen kosten naar de wedstrijden gaan, het moest gewoon goed zijn. En dat was het ook.”

Daar zijn de andere drie het roerend mee eens. Boor: ,,Die jaren bij de radio hadden we nooit willen missen.”

Door Peter Pos

Het bericht Oud-presentatoren Sportmatinee blikken terug: ‘Ik kreeg een Ebbenhorst-verbod’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl