Luteijn solliciteert niet: ‘Gun Barneveld nóg jongere burgemeester’

[BARNEVELD] De vacature voor een nieuwe burgemeester in de gemeente Barneveld wordt na de zomer opengesteld. Geïnteresseerden kunnen er tussen 9 en 30 september op reageren. De huidige waarnemend burgemeester Jan Luteijn (62) gaat dat niet doen. 

Zoals het er nu voorstaat, neemt Luteijn in februari volgend jaar afscheid van Barneveld. Hij heeft niet overwogen zich beschikbaar te stellen voor een termijn van zes jaar als kroonbenoemde burgemeester, al heeft hij het momenteel erg naar zijn zin in zijn rol als waarnemer. ,,Ik vind het een voorrecht om in een gemeente met zoveel ambities en verschillen te mogen dienen. Maar het is mijn stellige voornemen om in februari afscheid te nemen.”

INGEWIKKELD Daarvoor heeft de waarnemer verschillende redenen. De eerste is een uitgesproken principiële: ,,Een waarnemer neemt waar. En daarna gaat hij weer, anders is het geen waarnemer. Daar komt bij dat het voor een gemeenteraad erg ingewikkeld is, als je – ik noem maar een aantal – dertig sollicitanten hebt, onder wie je huidige waarnemer. Hoe verhoud je je dan tot hem? Het is dan geen eerlijk speelveld.”

VARIATIE Luteijn stelt bovendien dat zijn privésituatie het niet toelaat om zich permanent in Barneveld te vestigen. De burgemeester woont nu parttime in Terschuur, maar is officieel ingezetene van het Zuid-Hollandse Numansdorp. ,,Daar heb ik familie en kinderen om me heen. Het is dan niet ideaal om in de prachtige gemeente Barneveld te wonen. Daar komt bij dat ik volgend jaar februari 63 jaar ben. En ik gun Barneveld een nog jongere burgemeester.” 

VEEL VARIATIE In een nieuw waarnemerschap is Luteijn wel geïnteresseerd. Eerder vervulde hij deze rol voor een jaar in de gemeente Geertruidenberg (Noord-Brabant), nadat hij zeven jaar kroonbenoemde burgemeester was in de gemeente Cromstrijen (Zuid-Holland). ,,Waarnemen is een prachtige vorm van het burgemeesterschap. Het geeft veel variatie. Ik heb gemerkt dat ik het karakter heb om ergens relatief makkelijk een nieuwe start te maken en me er snel thuis te voelen, om vervolgens zonder al te veel verdriet afscheid te nemen. Al ga ik Barneveld heus wel met een traantje verlaten.”

HERINDELING SCHERPENZEEL De Gelderse Commissaris van de Koning John Berends benoemde Luteijn (SGP) begin vorig jaar tot waarnemer in Barneveld, die daarmee Asje van Dijk (CDA) opvolgde. Berends koos voor een waarnemer en geen kroonbenoemde burgemeester, in verband met het toen nog volop lopende proces voor een mogelijke herindeling met de gemeente Scherpenzeel per 1 januari 2023. Daar ging in oktober een streep door, nadat toenmalig minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken besloot een provinciaal herindelingsvoorstel niet om te zetten in een wetsvoorstel.

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gaat de komende tijd aan de slag met een profielschets voor de nieuwe burgemeester. De voltallige raad neemt hier op 5 september een besluit over. Vier dagen later wordt de vacature officieel opengesteld en reageren kan tot 30 september. Zoals het nu lijkt, maakt de raad in december een keuze uit de kandidaten. In februari wordt de nieuwe man of vrouw geïnstalleerd.

Het bericht Luteijn solliciteert niet: ‘Gun Barneveld nóg jongere burgemeester’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl