Gevluchte Oekraïense saxofonist op podium Amersfoorts festival: ‘Muziek maakt het verschil’

[AMERSFOORT] Sinds een aantal weken klinkt op het Eemplein dagelijks de saxofoon van Anatoly Postnikov. Tot de inval in Oekraïne werkte hij als beroepsmuzikant in Charkov. Toen de oorlog uitbrak, was hij met zijn vrouw en dochter bij hun zoon Georgiy in Rusland, die daar een ICT-opleiding volgde. Ze konden niet terug naar huis en kwamen na een lange reis in Amersfoort terecht. 

Georgiy’s zus speelt goed dwarsfluit en gaat naar school in Leusden. Zijn moeder is een professionele zangeres. Als saxofonist trok Anatoly de aandacht van scholieren die hem meenamen naar de wekelijkse jamsessie in café Miles. Een plek waar mensen samen muziek maken, jong en oud, beginners en gevorderden, in elke muzikale stijl. ,,Ik ging die avond met een grote glimlach op mijn gezicht naar bed”, vertelt Georgiy. ,,Bij ons bestaat dit helemaal niet.” Ook de vader is enthousiast. Zijn Engels is minder goed dan dat van zijn zoon, maar de taal van de muziek spreekt hij als geen ander. Het maakt hem ook niet uit of zijn mede muzikanten ook professionals zijn. Elkaar ruimte geven en luisteren naar elkaars verhaal, dat is waar het echt om gaat.

We zien ook wel dat de muziek ons zoveel meer kansen geeft dan veel andere vluchtelingen

VOORLOPIG NIET VOORBIJ ,,Het was voor mijn vader wel even wennen om nu de kost te moeten verdienen op straat”, zegt Georgiy. ,,Maar we zien ook wel dat de muziek ons zoveel meer kansen geeft dan veel andere vluchtelingen. Het doet ons zo goed dat onze dagen gevuld zijn. Als je werk hebt voel je je veel minder afhankelijk van anderen. Niemand vindt het fijn om hulp te moeten vragen. Als muzikant kan je ook iets teruggeven.” 

Het leven een opvangcentrum in Amersfoort heeft zijn uitdagingen, maar de familie geniet erg van de omgeving. Lekker op de fiets naar hun coach in Leusden of praten met de zeer open mensen die hier wonen. Ze houden er rekening mee dat de oorlog in Oekraïne voorlopig nog niet voorbij is. Ze zullen hier een leven moeten opbouwen.

BIJZONDER FESTIVAL  De nieuwe vriendschappen in het muziekleven hebben meteen iets moois opgeleverd. Er zijn in de regio vijf cafés en culturele centra die regelmatig een jamsessie organiseren. Ze hebben de krachten gebundeld om op 7 mei een bijzonder festival te houden in het Openluchttheater van Amersfoort. De hele opbrengst van de kaartverkoop (5 euro per kaartje) gaat naar een project voor Oekraïense kinderen van War Child.

Ik ging die avond met een grote glimlach op mijn gezicht naar bed, vertelt Georgiy: Bij ons bestaat dit helemaal niet

Anatoly en zijn zoon zetten zich graag in voor dit festival, waar tientallen muzikanten uit de regio samen muziek maken in verschillende stijlen: Nederlandstalig, jazz, blues, pop, funk en ska. De jonge zangeres Kes komt een paar liedjes zingen, en ook de beroemdste percussiespeler van Nederland, Nippy Noya, doet mee. 

Maar het gaat bij dat festival niet alleen om de muziek. De organisatie heeft flink wat vrijkaarten beschikbaar gesteld aan vluchtelingen, en ook de voedselbank geeft kaarten weg. Het hele festival is georganiseerd door muzikanten. Er is catering, maar je mag ook je eigen picknick meenemen. Precies dat is wat Anatoly en Georgiy zo zijn gaan waarderen in Amersfoort. ,,Dit is echt een stad met een hart, en dat is ook hoe hier muziek gemaakt wordt. Daar voelen we ons echt thuis.”

Kaarten voor het Jamfestival zijn te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/jamfestival.

Het bericht Gevluchte Oekraïense saxofonist op podium Amersfoorts festival: ‘Muziek maakt het verschil’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl