Eeuwfeest Revius: conciërge Theo Balvers was onmisbaar

[WIJK BIJ DUURSTEDE] Dit jaar bestaat Revius Wijk 100 jaar, een tijd waarin veel is veranderd in het onderwijs. Om hierbij stil te staan wordt een boek samengesteld met veel informatie en foto’s, maar ook met mooie verhalen en anekdotes. Herinneringen worden hierin gedeeld over bijzondere evenementen en de beleving van de schooltijd. Heb jij nog mooie verhalen, herinneringen en foto’s, stuur ze dan naar eeuwfeest@reviuswijk.nl Naast het boek zal er op zaterdag 1 oktober een eeuwfeest worden georganiseerd in de school aan Remus 4. Opgeven voor dit eeuwfeest is noodzakelijk en kan via bovenstaand e-mail adres of via de website reviuswijk.nl/eeuwfeest..

Wijks Nieuws kijkt alvast vooruit op het boek dat zal verschijnen. Zo vertelde oud-directeur Joop de Bruijn over de tijd toen hij begon als gymleraar en later directeur van de school werd. Dit keer aandacht voor de bijzondere conciërge van de school, Theo Balvers. Hij was van 1965 tot 1985 verbonden aan de school. Daarvoor had Balvers een klompenmakerij aan de Achterstraat. Zijn zoon Jos vertelt dat het de eerste elektrische klompenmakerij van Nederland was. „In de jaren ‘60 was dat niet meer rendabel. Tijd om wat anders te gaan doen, zoals pakketjes rondbrengen voor Van Gend & Loos.”

Vanaf 1960 werkte Theo Balvers voor het bestuur van de R.K. Kerk. Daar deed hij in het begin voornamelijk onderhoudswerkzaamheden. ‘s Morgens op het huishoudschool, ‘s middags onder andere voor de rest van de R.K. Scholen, kerk, pastorie en klooster. Zo moest hij ook bij de huizen van de kerk de huur ophalen. Voor het onderhoudswerk had Balvers twee werkplaatsen, waaronder één in de Plantsoensteeg, de ander bij de huishoudschool. ”

Het was zwaar werk, iedere ochtend om half vijf moesten de kachels aan.

ERG GELIEFD Balvers was een geliefd man op school, hij had veel binding met de leerlingen. Jos: „Vanaf mijn eerste herinneringen tot eind lagere school ging ik vaak met mijn vader mee naar zijn werk. Ik heb op het gebied van techniek heel veel van hem geleerd. In die eerste jaren stonden er nog van die grote zwarte potkachels, die moeten iedere dag aan. Dat betekende dat mijn vader al om half vijf ‘s ochtends op school was om de kachels aan te steken. In de middag werkte hij dan voor de kerk. Het was zwaar werk.” Na verloop van tijd ging Balvers steeds meer werken op de ULO (later MAVO), tot hij daar fulltime conciërge werd. Zijn takenpakket veranderde daardoor aanzienlijk.

ALTIJD AAN HET WERK Het werk van de conciërge hield nooit op, vertelt Jos. „We woonden toen in een flatje aan de Steenstraat 39. Mijn vader had bossen met sleutels en altijd kwam er wel iemand een sleutel halen, bijvoorbeeld voor het sporten. Later werd die sleutel dan ook weer teruggebracht. Hij was er altijd wel mee bezig.”

Elke 50 minuten luidde Theo Balvers de school(hand)bel.

HART VAN DE SCHOOL De conciërges vormen het hart van de school. Theo Balvers was dan ook zeer geliefd. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig, vanaf het openen van de school tot het sluiten. Voordat de computer haar intrede deed zorgde de conciërge voor de leerlingen- en absentieadministratie, hij beantwoordde de telefoon, zorgde voor het stencillen en dupliceren, het beheer van schoolvoorraden, zorgde voor koffie en luidde elke 50 minuten de bel (toen nog de handbel) om de start van de lessen of de leswisselingen aan te geven. Maar ook had Balvers voor iedereen een luisterend oor. Altijd was er tijd voor docenten die even hun hart moesten luchten of even een kopje koffie kwamen drinken. Hij was met recht de liefste man van de school. Ook de leerlingen waren gek op hem en ze deden dan ook alles voor hem. Als hij bijvoorbeeld vroeg of ze even de ramen wilden wassen dan begonnen ze direct. En het waren grote ramen! Ook zorgde hij ervoor dat strafwerk maken nooit echt als een straf werd gezien. De leerlingen mochten aan tafel zitten en kregen een ‘bakkie’ van hem. In een krantenartikel in de Wijkse Courant van 23 juni 1977 wordt verslag gedaan van de diploma uitreiking. Schooldirecteur Jan Fortkamp noemde in zijn toespraak ook Theo Balvers: ‘de enige normale’ op de school, zonder wie alles op zijn kop zou staan. De school was zijn leven en ook na zijn pensioen was Balvers nog vaak op school te vinden.

In de volgende terugblik op 100 jaar Revius gaat WijksNieuws in gesprek met de drie conciërges van nu Dick Verbeek, Jan Stuy en Martien Kuijer.

door Ali van Vemde

Het bericht Eeuwfeest Revius: conciërge Theo Balvers was onmisbaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl