[De specialist] Halsband of hondentuig?

[VEENENDAAL] Vooral tijdens de fijne voorjaarsdagen is het heerlijk om lekker met je hond op pad gaan. In woongebieden en op veel andere plaatsen is het verplicht om aangelijnd met je hond te wandelen. Vaak wordt ons de vraag gesteld of een halsband of hondentuig beter is. 

Geen hond is hetzelfde, het advies voor een geschikte halsband of een passend hondentuig is voor elke hond dan ook anders. Graag leggen we je de algemene voor- en nadelen uit. 

De halsband
Een halsband is ideaal wanneer jouw hond rustig meeloopt tijdens het wandelen. Ook in huis kan een halsband handig zijn, bijvoorbeeld om je hond te begeleiden bij het traplopen. Het gebruik van een halsband kan ook een keerzijde hebben. Zoals je je misschien kunt voorstellen geeft een halsband veel druk op de kwetsbare nek van je hond wanneer hij (plotseling) aan de lijn trekt. Regelmatig aan de lijn trekken met een halsband kan lichamelijke problemen opleveren, soms komen deze zelfs pas jaren later tot uiting.

Het hondentuig
Trekt je hond soms aan de lijn, heeft je hond regelmatig een enthousiaste uitspatting of ga je sporten met je hond, dan is een hondentuig geschikter. Een comfortabel hondentuig zorgt er namelijk voor dat de nekwervels van de hond ontlast worden. Dit kan veel gezondheidsproblemen voorkomen. Loopt je hond ook los met zijn tuig, dan is de kans dat hij ergens achter blijft hangen wel iets groter dan wanneer hij alleen een halsband om heeft.

Modellen en maten hondentuigen
Hondentuigen zijn er in veel verschillende modellen en maten. Bekende kwalitatieve merken hondentuigen zijn Hurtta, Rogz en Tre Ponti. Het is belangrijk dat je voor een goed passend tuig kiest, zodat je hond niet wordt belemmerd in zijn beweging. Wanneer een tuig niet goed past, kan dit schuurplekken opleveren of de hond juist ongemak opleveren tijdens het bewegen.

Twijfel je welk type en merk tuig geschikt is voor je hond? Bij Brandhof Dier & Ruiter zoeken we graag samen met jou naar de perfecte keuze voor jouw hond. Zo ben je ervan verzekerd dat je hond soepel en vrijuit kan bewegen. 

Je hond veilig mee in de auto
Wanneer je je hond meeneemt in de auto kun je kiezen voor een autobench, maar een hondentuig kan hiervoor ook heel geschikt zijn. Vraag in de winkel welke tuigen geschikt zijn om als autotuig te gebruiken. Zet je hond in elk geval nooit aan zijn halsband vast in de auto, dit geeft een hele nare klap wanneer je plotseling moet remmen.

Wil je je alvast ori├źnteren op een hondentuig of halsband? Op de website van Brandhof Dier & Ruiter vind je veel verschillende modellen. 

door Kees Bos

Dit artikel wordt u aangeboden door Brandhof Dier & Ruiter, Kooiweg 4a, 3927 EB Veenendaal-West/Renswoude, tel. 0318 – 50 20 05, klantenservice@brandhofdierenruiter.nl , www.brandhofdierenruiter.nl

Het bericht [De specialist] Halsband of hondentuig? verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl