Shell op winst na kwartaalcijfers in fors hogere AEX

Olie- en gasconcern Shell werd donderdag hoger gezet op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf boekte meer winst dankzij de hoge olieprijzen. De AEX-index won flink terrein na de verwachte renteverhoging van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken nam daarbij de vrees voor nog forsere verhogingen weg.

Ook de andere Europese beurzen openden daardoor in de plus. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 2,1 procent. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,2 procent hoger op 709,95 punten. De MidKap steeg 1,3 procent tot 1044,34 punten.

De Fed verhoogde de rente met een half procentpunt. In een toelichting zei voorzitter Jerome Powell ook bij de komende rentevergaderingen vergelijkbare stappen te verwachten. Daardoor werden beleggers enigszins gerustgesteld. Hogere rentes zijn doorgaans slecht voor de waardering van aandelen, omdat veiliger geachte obligaties dan aantrekkelijker worden.

Shell (plus 2,8 procent) heeft in het eerste kwartaal opnieuw flink meer winst geboekt dankzij de sterk gestegen energieprijzen. Het bedrijf dat nu op papier volledig Brits is, boekte in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 7,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro.

Air France-KLM boekte een verlies door een min bij Air France. Het luchtvaartconcern denkt in het tweede kwartaal geen verlies meer te maken en in het derde een duidelijke winst te boeken. Air France-KLM won 3,5 procent.

ArcelorMittal steeg 3,5 procent na een kwartaalupdate. Het grootste staalconcern van Europa verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar krimpt omdat de Russische inval in Oekraïne een rem zet op het economische herstel uit de coronacrisis. Arcelor is er in de eerste maanden van het jaar in geslaagd om de eigen resultaten toch goed op te voeren.

Bouwbedrijf BAM (plus 4,7 procent) heeft afgelopen kwartaal de winst verhoogd. Dat kwam mede door de schikking die het bedrijf sloot over de geplaagde bouw van de zeesluis in IJmuiden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 108,28 dollar. Brent-olie werd 0,6 procent duurder op 110,76 dollar per vat. De euro was 1,0599 dollar waard, tegen 1,0536 dollar een dag eerder. De Amerikaanse munt daalde als gevolg van het rentebesluit van de Fed.

Het bericht Shell op winst na kwartaalcijfers in fors hogere AEX verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl