ING in staartgroep rode AEX na resultaten

ING behoorde vrijdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het financiële concern zag de winst in het eerste kwartaal ruimschoots halveren als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Afgezien van de impact van het conflict wist ING volgens topman Steven van Rijswijk wel goede zaken te doen in de voorbije periode. De stemming op het Damrak was verder negatief na de koersval op Wall Street, waar de inflatievrees weer oplaaide.

ING zakte 2 procent. Vanwege het conflict heeft de bank 834 miljoen euro opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Onder de streep bleef door die forse ingreep maar 429 miljoen euro aan winst over, tegen iets meer dan 1 miljard euro een jaar eerder. ING profiteerde wel van de oplopende rente op de financiële markten. Ook gaat de bank voor 380 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 691,34 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 1011,71 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 1 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent na een sterker dan verwachte daling van de Duitse industriële productie in maart.

Fintechbedrijf Adyen sloot de rij in de AEX met een min van 3,7 procent. Chipbedrijf Besi voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,7 procent. Just Eat Takeaway (min 2,1 procent) ging verder omlaag. De maaltijdbezorger raakte de afgelopen twee dagen al zo’n 20 procent aan waarde kwijt na kritiek van aandeelhouders op het moederbedrijf van Thuisbezorgd.

In de MidKap daalde Eurocommercial Properties 0,7 procent. De investeerder in winkelvastgoed zag de resultaten in het eerste kwartaal stijgen. Ook roestvrijstaalproducent Aperam (min 1,8 procent) kwam met cijfers.

In Frankfurt zakte Adidas bijna 4 procent. Het Duitse sportmerk had afgelopen kwartaal last van coronalockdowns in Vietnam. Die zorgden voor problemen in de toeleveringsketen. Ook in China liep de vraag terug door lockdownmaatregelen. Om die reden heeft Adidas zijn verwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

IAG verloor bijna 6 procent in Londen. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia wist het verlies in het eerste kwartaal minder sterk terug te dringen dan analisten hadden gehoopt. Het concern verwacht dit jaar wel weer winstgevend te zijn. IAG verlaagde wel de capaciteit voor dit jaar als gevolg van personeelstekorten op de Londense luchthaven Heathrow.

De euro was 1,0492 dollar waard, tegen 1,0506 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 109,10 dollar. Brent-olie werd 0,8 procent duurder op 111,75 dollar per vat.

Het bericht ING in staartgroep rode AEX na resultaten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl