Europese Commissie verzwakt voorstel oliesancties Rusland

De Europese Commissie wil Hongarije, Slowakije en Tsjechiƫ meer tijd geven om het voorgestelde importverbod op Russische olie in te voeren. Daarmee hoopt de commissie de stroeve onderhandelingen tussen de 27 EU-lidstaten over het nieuwe sanctiepakket voor Rusland los te trekken.

Sinds vrijdagochtend zijn de EU-ambassadeurs in Brussel weer bij elkaar nadat ze het dagelijks EU-bestuur eerder terug naar de ontwerptafel hadden gestuurd. Veel lidstaten hebben kritiek, en niet alleen op de voorgestelde totale boycot van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olie voor het eind van het jaar.

Hongarije en Slowakije krijgen volgens EU-bronnen uitstel tot eind 2024, TsjechiĆ« tot juni 2024. In het nieuwe voorstel zou Bulgarije, dat ook om uitstel heeft gevraagd, zijn zin niet krijgen. De Tsjechische premier Petr Fiala heeft volgens persbureau CTK gezegd dat de voorstellen “de juiste richting opgaan, maar de discussies zijn nog gaande.”

EU-buitenlandchef Josep Borrell zei vrijdag dat hij de ministers van Buitenlandse Zaken volgende week voor een spoedvergadering bijeenroept als hun ambassadeurs er dit weekend niet uitkomen.

Het bericht Europese Commissie verzwakt voorstel oliesancties Rusland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl