‘Huisfotograaf’ Jaap van den Broek toont Soest en zijn mensen in museum

[SOEST] Als je een paar honderdduizend foto’s hebt gemaakt, valt het nog niet meer om er dertig te selecteren voor een expositie. Daar kan Jaap van den Broek over meepraten. In Museum Soest start vrijdag 13 mei een expositie van de Soester huisfotograaf (en één van kunstenares Marja Ormeling).

Door Johan van Beek

,,Ik heb in ieder geval foto’s van mensen uitgekozen, met wie ik veel heb samengewerkt”, wijst Van den Broek op afbeeldingen van onder anderen Antonio van den Hengel. ,,Ik heb ook Jean-Marie van Tol erbij. Al is hij een bekende Nederlander, niet iedereen kent hem. Maar als je Fokke en Sukke zegt, weet iedereen het wel.”

ERFGOED In het rijtje BN’ers ook Herman van Veen tijdens een optreden dat hij gaf tijdens de gildefeesten. Daarmee is meteen de brug geslagen naar terugkerende evenementen die in Soest plaatsvinden en waarvan Jaap beeldmateriaal aan de Steenhoffstraat 46a heeft opgehangen. Met zijn fotogalerij laat Van den Broek ook het erfgoed van Soest in al zijn toonaarden zien.

Eigenlijk is fotograaf Jaap, die in Soest overal over de vloer en op de dam komt en in zijn ‘vrije tijd’ de polder in trekt om dieren vast te leggen, helemaal niet zo van het exposeren. ,,Ik heb wel eens meegedaan aan de Kunstroute, maar omdat ik toen zelf overal ging fotograferen, was ik zelf niet op die plek. Dat is niet handig.”

OP ZOLDER Toen het Cultuurfonds van de Amersfoortse (het verzekeringsbedrijf waarvoor hij jarenlang als fotograaf werkte) een donatie deed was er toch snel een afspraak gemaakt met voorzitter Cees Vos van Museum Soest voor een wisselexpositie. De hiervoor uitvergrote foto’s (50×70 cm) lagen meer dan twee jaar ingepakt op zolder. Al die tijd werd de tentoonstelling uitgesteld vanwege corona. Nu krijgen ze tot 7 augustus een prominente plek in het voormalige klooster aan de Steenhoffstraat. De foto die hij enkele jaren geleden bij Rein Westra maakte, vind Van den Broek zelf misschien nog wel de mooiste. ,,Die had ook vijftig jaar geleden gemaakt kunnen zijn.”

De oudste foto in de expositie is overigens tevens degene waaraan hij de meeste herinneringen bewaart: de finish van de laatste Kerstcross in 1996, een evenement dat zijn vader Henk vanuit het niets opbouwde tot een (inter)nationaal evenement.

UITDAGING ,,Een van de leukste dingen om te fotograferen is sport, daar zit actie in.  En mensen voor de Soester Courant fotograferen. Dat is een uitdaging, omdat veel mensen het moeilijk vinden om gefotografeerd te worden. Je moet proberen te voorkomen dat het een geposeerde foto wordt. Dan is het leuk als de mensen uiteindelijk blij zijn hoe ze op de foto zijn gekomen.”

UIT VS EN CANADA De sfeervolle foto van de Kerkebuurt in de avondschemering ontbreekt evenmin. ,,Op de een of andere manier is die wereldwijd gegaan. Ik kreeg er reacties op uit de Verenigde Staten en Canada van mensen die in Soest hebben gewoond. Van Facebook kreeg ik een melding dat de foto duizenden keren is bekeken”, verklaart Van den Broek zijn keuze. Soms liet hij in de veelheid van foto’s zijn zoons Roy en Lars de knoop doorhakken bij het selecteren.

,,Bij elke foto heb ik wel een verhaal. Nee, die ga ik er niet bij vertellen. Laat de mensen zelf maar kijken. Laat ze maar komen om te zien hoe mooi Soest is en wat er allemaal in Soest gebeurt.”

Ook schilderijen van Marja Ormeling
Ook van de gerenommeerde kunstenares Marja Ormeling uit Blaricum zijn vanaf vrijdag werken te zien in Museum Soest. Ze werkt met acryl, olieverf en met pastel, inkt en epoxy. Haar schilderijen zijn zowel abstract als figuratief. Haar beroep als psychotherapeut, reizen en haar verblijf in het Amazone regenwoud zijn een bron van inspiratie.

Het bericht ‘Huisfotograaf’ Jaap van den Broek toont Soest en zijn mensen in museum verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl