,,Ieder mens kan overspannen raken en suïcidale gedachten krijgen”

[BAARN] ,,Ik kan me voorstellen dat mensen in mijn situatie zelfmoord plegen. Dat het ik ook aan de burgemeester verteld.” Feikje Rademaker is zaterdagochtend één van de bijna dertig deelnemers aan de wandeling van de Brink naar Paleis Soestdijk en weer terug. Om 5.15 uur gingen de wandelaars van start. Ruim een uur later konden ze bijkomen in de Herberg van Paulus met koffie van Aad van der Horst. Het doel van deze wandeling van Darkness Into Light (DIL) is om iedereen bewust te maken van het belang van een goede geestelijke gezondheid en van zelfmoordpreventie. 

Feikje Rademaker heeft twee redenen om mee te lopen. ,,Ik werk in de Weggeefwinkel, daar kom ik veel eenzaamheid tegen. Daar blijkt steeds hoe belangrijk de winkel en Samen in Baarn zijn. We brengen mensen met elkaar in contact.” Daarnaast wil Rademaker van de gelegenheid gebruik maken om burgemeester Mark Röell, die meeloopt, op de hoogte te brengen van haar situatie. Rademaker is sinds enkele weken dakloos. ,,Afgelopen nacht heb ik geslapen bij een vriendin. Zo verhuis ik steeds. Ik zie nog steeds de lol in van het leven, maar ik snap dat mensen in vergelijkbare situaties dat niet meer zien. Je wordt door de instanties van het kastje naar de muur gestuurd en botst steeds op een muur van regels.”

BURGEMEESTER Toen burgemeester Mark Röell door initiatiefnemer Jeff Balch werd benaderd om de lopers na afloop toe te spreken, wist hij niet hoe laat dat zou zijn, meldt hij na afloop glimlachend. De burgemeester is de beroerdste niet en vond het onderwerp belangrijk genoeg om zelf mee te wandelend. ,,Er loopt een gemêleerd gezelschap mee. Ik heb onderweg mooie gesprekken gevoerd. Het is belangrijk dat suïcidale gedachten uit de taboesfeer geraken. Dat je erover kunt praten”, aldus de burgervader. Organisatie en deelnemers waarderen de deelname van Röell. ,,Ik heb vanochtend persoonlijk gehoord hoe de geestelijke gesteldheid is van verschillende mensen. Én dat in Nederland dagelijks vijf mensen zelfmoord plegen. Ik hoop daarom dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.”

De van oorsprong Amerikaanse organisator Jeff Balch woont sinds vorig jaar in Baarn. ,,De verhalen van iedereen onderweg waren zó inspirerend. Het was ook heel bijzonder in het bos te wandelen en het licht te zien worden. Iedereen die hier vandaag meeloopt, heeft een verhaal. Naast Balch zijn er nog enkele deelnemers uit de Verenigde Staten en Ierland, waar Darkness Into Light is gestart. ,,We gaan dit vanaf nu elk jaar doen”, verzekert de kersverse Baarnaar. ,,We hebben het voorbeschouwende interview uit de Baarnsche Courant opgestuurd naar Koningin Máxima. We verwachten bij de volgende editie belangstelling van het koninklijk huis.” Een zus van de koningin maakte begin 2019 een einde aan haar leven.

Rotarian Theo van ‘t Klooster wandelt ook mee. ,,Dit is een mooi initiatief. Jeff Balch komt binnenkort spreken op onze club, daarom heb ik de stoute schoenen aangedaan en heb ik besloten mee te lopen. Voor de ervaring en het meevoelen met het onderwerp. Het onderwerp van zelfmoord moeten we aansnijden. Tijdens het wandelen heb ik wel nagedacht over de mensen die ik ken die ermee te maken hebben gehad.” 

BELANGRIJK ONDERWERP Jean-Marie Stokkermans loopt samen met haar man mee. ,,Het is goed dat voor dit onderwerp aandacht komt, het thema blijft overal onderbelicht. Ieder mens kan overspannen raken, in een neerwaartse spiraal terechtkomen en suïcidale gedachten krijgen. Daarvan moeten we ons bewust zijn. Daarom vond ik dat ik het niet kon maken vandaag niet te gaan, ondanks het vroege tijdstip. Dat depressies en zelfmoord uit de taboesfeer geraken, is te belangrijk. In de coronaperiode werd iedereen teruggeworpen op zichzelf. Sinds ik weer naar kantoor ga, merk ik hoezeer ik dat heb gemist en hoe belangrijk dat is om weer met anderen te kunnen praten. Vandaag vind ik het fijn dat er zoveel mensen meelopen, ook van buiten Baarn. Ik heb mensen gesproken die ik niet kende, mijn man en ik hebben hiervoor bewust niet naast elkaar gelopen. Maar een wandeling maken door Baarn is eigenlijk nooit een straf”, sluit ze lachend af.

Jeff Balch is lifestylecoach. ,,In mijn praktijk heb ik ook te maken met geestelijke gezondheid. Ik ken daarnaast mensen in mijn omgeving die gedurende langere tijd depressief waren en het moeilijk vonden daarover te praten. Wat doe je als ouders als je tienerdochter zegt: ,,Ik zie het leven niet meer zitten?”, zoals bij een vriend gebeurde. Als één van mijn kinderen zou wegvallen door zelfdoding, zou ik me schuldig voelen. Ik organiseer deze wandeling om mensen aan te raden met elkaar in gesprek te gaan. Te vragen: ‘hoe gaat het écht met je?’. Dat kan mensenlevens redden. Op www.113.nl zijn filmpjes te bekijken met mensen die zijn gered door een gesprek. En op vraagmaar.113.nl kunnen mensen zien hoe ze moeten omgaan met iemand met suïcidale gedachten. Praten met iemand is overigens ook in je eigen belang. Je komt altijd beter uit zo’n gesprek, ook al omdat je dan niet denkt aan je eigen problemen.”

Meer informatie over zelfmoordpreventie op www.113.nl en https://vraagmaar.113.nl/..

door Christine Schut

Het bericht ,,Ieder mens kan overspannen raken en suïcidale gedachten krijgen” verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl