Eindelijk! Woonplicht van vier jaar voor huizen tot 460.800 euro

[HAARLEMMERMEER] Haarlemmermeer voert per 1 juli opkoopbescherming in van woningen tot en met 460.800 euro. Mensen die een woning tot dat bedrag kopen, moeten er zelf minimaal vier in wonen.   

Met de opkoopbescherming komt het gemeentebestuur een meerderheid van de gemeenteraad tegemoet die al maanden nadrukkelijk om een dergelijke maatregel vraagt. Zo moet speculatie en belegging worden tegen gegaan. De trage voortgang stak de raadsleden des te meer, omdat andere gemeentes wel voortgang boeken op deze terreinen, en ze vreesden voor een ‘waterbedeffect’ als Haarlemmermeer hierbij achterblijft. Zo kent Haarlem vanaf 1 februari een opkoopbescherming en Amsterdam sinds 1 april. 

De noodzaak is grot. Woningen worden steeds vaker gekocht door beleggers en vervolgens verhuurd. Hierdoor blijven er minder woningen over voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning om er zelf in te wonen. Bij goedkope en middeldure koopwoningen is dat een probleem, omdat de vraag naar deze woningen veel groter is dan het aanbod.

Aanvankelijk was er een grens gesteld van 400.000 euro. Maar dit vond de gemeenteraad veel te laag. Er werd gewezen op Amsterdam waar de grens op 512.000 euro ligt. Haarlemmermeer kiest nu voor 460.800 euro, een bedrag dat elk jaar opnieuw wordt aangepast met als richtlijn het prijsindexcijfer van het CBS. De opkoopbescherming geldt voor bestaande en nieuwe koopwoningen, maar niet voor huurwoningen.

De opkoopbescherming geldt voor vier jaar. Dat betekent dat de eigenaar minstens vier jaar zelf in de woning moet wonen, tenzij er een vergunning is om de woning te verhuren. Een vergunning verleent de gemeente alleen in specifieke situaties: verhuur aan eerste- en tweedegraads familieleden, tijdelijke verhuur tot 12 maanden, verhuur van woningen verbonden aan een bedrijfspand.

Het volledige voorstel van de opkoopregeling wordt gepubliceerd op de website van de gemeente. Tot en met 16 mei kan er gereageerd worden op het voorstel. 

Het bericht Eindelijk! Woonplicht van vier jaar voor huizen tot 460.800 euro verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl