Ondernemersfonds zet zich in voor een betere leefomgeving

[NUNSPEET] ,,We doen dit voor de toekomst van het dorp, van de gemeente Nunspeet, we willen met het Ondernemersfonds de leefbaarheid versterken”, aldus Harriët Vijsma, één van de ondernemers uit Nunspeet die zich inzetten voor het Ondernemersfonds.

,,We halen geld op om goede ideeën voor initiatieven te kunnen financieren”, aldus Ronald Cleijsen, ook ondernemer en kartrekker van het Ondernemersfonds Nunspeet. ,,Iedereen met een niet-woning; gebruiker of eigenaar, krijgt een heffing op de OZB, 70 euro per 100.000 euro waarde van het gebouw. Iedereen draagt hierdoor evenredig bij. Dit geldt voor alle ondernemers, ook agrariërs, horeca en sportscholen maar ook voor onderwijs-, kinderopvang-, cultuur-, kennis- en zorginstellingen. De gemeente doet ook mee en stort het bedrag door naar het Ondernemersfonds. De gelden die jaarlijks binnenkomen bij het Ondernemersfonds, vloeien terug naar de gemeenschap. Het is de bedoeling dat we verbinding leggen en initiatieven kunnen financieren. Zoals bijvoorbeeld betere kerstverlichting, een mooiere sinterklaasoptocht, een bijdrage leveren aan parkmanagement of onderzoek naar camerabeveiliging op bedrijventerreinen. Agrariërs kunnen een erfcoach toegewezen krijgen of de biodiversiteit optimaliseren. Er zijn verschillende zogenaamde trekkingsgebieden waaraan het geld besteed wordt en de verenigingen in die trekkingsgebieden bepalen met elkaar welk idee gehonoreerd wordt. De voorwaarden voor toekenning van de gelden zijn dat het geld ten goede moet komen aan de gemeenschap, het moet een collectief aangedragen initiatief zijn en het moet mogen van de wet.”

De gemeenteraad van Nunspeet geeft uiteindelijk aan of het Ondernemersfonds van start kan gaan. ,,We hebben gesprekken gehad en die zijn zeer positief verlopen”, aldus Harriët Vijsma. ,,Mede doordat we positieve ervaringen gezien hebben bij onder andere Heerde.” ,,Er zijn al meer dan 100 ondernemersfondsen in Nederland”, vult Marty Fidder aan. ,,Van Schiermonnikoog tot Utrecht en dus ook Heerde, dat na drie jaar en een evaluatie besloten heeft ermee door te gaan. Wij zijn nu in de voorbereidende fase van het aanbiedingsdocument voor de gemeente, de raad beslist in september. Doordat we iedereen van het Ondernemersfonds op de hoogte brengen door flyeren, roadshows, informatieavonden, zie je nu al dat mensen bij elkaar komen. We hebben iets op gang gebracht. Er is steeds meer enthousiasme. De vragen die meestal gesteld worden gaan over wie bepaalt waar het geld aan uitgegeven wordt. Dat zijn de leden van de verenigingen in de trekkingsgebieden en doordat iedereen meedoet, ziet men de positieve meerwaarde. Het geld van het Ondernemersfonds vervangt niet subsidies van de gemeente, die vraag krijgen we ook. Het Ondernemersfonds staat los van subsidies. Het gaat erom dat we met elkaar in verbinding komen.”

,,We werken niet alleen in Nunspeet, we wonen er ook”, zegt Cleijsen. ,,Daar doen we het voor, we voelen maatschappelijke betrokkenheid.”


José Oosthoek

Het bericht Ondernemersfonds zet zich in voor een betere leefomgeving verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl