De Grondslag: samenwonen, maar toch zelfstandig

[BUNNIK] Woongroep De Grondslag in Bunnik opent op 21 mei de deuren voor geïnteresseerden. Het appartementengebouw aan de Kampweg bestaat al 20 jaar. Er wonen zo’n 30 mensen samen, maar toch zelfstandig. Bunniks Nieuws ging langs tijdens een van de gezamenlijke koffiemomenten om de sfeer te proeven.

door Agnes Corbeij

In de binnentuin zitten zo’n 15 mensen te genieten van de zon, de koffie, de thee en de gezelligheid. Ron Scheijen (59) verhuisde op Koningsdag vanuit Odijk naar De Grondslag. Hij is de jongste bewoner. ,,Ik ben alleenstaand. Ik ben actief bij de carnavalsvereniging en de tennisvereniging en hou van gezelligheid.”

ASPIRANT Ron is geen nieuw gezicht voor de andere leden van de woongroep. Hij komt er al een aantal jaar als aspirant-lid. Iedereen van 50 tot en met 67 jaar kan zich aanmelden. Vanaf dan kun je de leden van de woongroep leren kennen door deel te nemen aan de koffiemomenten. 

Pas als een toelatingscommissie en daarna de bewoners het ermee eens zijn, wordt men aspirant-lid bij De Grondslag en kan men er komen wonen. Rien Hoogmoed woont er al 20 jaar en legt uit dat groepswonen niet voor iedereen geschikt is. ,,Groepswonen moet je leren. Daaraan wennen kan best een jaar of twee duren. Je moet wel iets inleveren, maar krijgt er erg veel gezelligheid voor terug.”

OP ELKAAR LETTEN Jannie (87) en Wim (88) van Ettekoven hadden geen twee jaar nodig. Jannie: ,,Ik vind dat wel meevallen. We waren altijd al heel sociaal. Vanuit de kerk legde ik huisbezoeken af. Dat doe ik nu hier ook, bij mensen die ziek zijn. Je let gewoon op elkaar.” Jannie en Wim waren niet per se op zoek naar een plek in een woongroep. ,,Wim kreeg een herseninfarct waardoor we snel gelijksvloers wilden wonen en dat kon hier.” 


Woongroep De Grondslag werd 20 jaar geleden opgericht. – De Grondslag

Ook al waren ze er niet naar op zoek, blij is Jannie wel met De Grondslag. ,,Dat het een woongroep is, vinden wij alleen maar gezellig. In coronatijd was het heerlijk. We waren soms wel eenzaam, maar nooit alleen. We doen boodschappen voor elkaar als het nodig is en konden elkaar ook toen ontmoeten, in de binnentuin, op afstand.” 

OPLOSSING Groepswonen lijkt in theorie een goede oplossing voor een samenleving waarin ouderen langer thuis moeten en willen blijven wonen. Ook laten de ouderen bij verhuizing grotere gezinswoningen achter, waardoor de woningmarkt los kan komen. Toch is onduidelijk hoeveel behoefte er in Nederland en dus ook in Bunnik is naar dergelijke woonvormen. 

Uit onderzoek van april 2022 van kenniscentrum Platform 31 blijkt dat het concept van de Knarrenhofjes – een woonvorm voor senioren – populair is, maar toch niet veel gerealiseerd wordt. ,,Het wachten is vooral op locaties die ter beschikking komen.” Toch is het ook niet zo dat ouderen in de rij staan om in een woongroep te wonen. Ook bij De Grondslag loopt het niet storm bij de aanmeldingen. Een veelgenoemd bezwaar is de vermeende grote sociale controle. 

INITIATIEF Die ervaring hebben de leden van De Grondslag niet. Zij zien vooral de voordelen. Zo is er ruimte voor initiatieven van leden. Cabrini van Aalst kwam hier zeven jaar geleden wonen. ,,Toen ik hier kwam verbaasde ik me erover dat groenafval niet apart ingezameld werd. Ik heb zelf een bak gehaald bij de gemeente en steeds meer mensen sloten aan. Inmiddels hebben we gezamenlijk drie bruine bakken.”


De Grondslag bestaat uit huur- en koopappartementen. – De Grondslag

Ook voor de gemeenschappelijke buitentuin nam Cabrini initiatief. ,,Erwaren grote heesters, het was onbegaanbaar. Ik heb veel moeite gedaan om subsidie te krijgen bij de provincie en de verhuurder SSH. Uiteindelijk is dat gelukt en hebben we een mooie fruittuin aangelegd.”   

POLITIEK Binnen de lokale politiek leeft dit onderwerp ook. Vorig jaar nam de gemeenteraad een amendement aan om ruimte te bieden aan zogenoemde ‘knarrenhofjes’ in de nieuwbouw in de Kersenweide. Een jaar eerder had de Adviesraad Sociaal Domein, het college al geadviseerd om groepswonen te faciliteren.   

Het is heel mooi dat je ook op latere leeftijd nog echt wat kunt betekenen voor een ander.

Ineke Jongerius (69) is enthousiast over groepswonen. Zij woonde 25 jaar in Uganda. ,,Door de pandemie liep ons guesthouse daar niet zo goed meer en omdat ik ouder werd, wilde ik terug naar een land met goede gezondheidszorg. Cabrini is een goede vriendin van mij en ik woonde tijdelijk bij haar toen ik revalideerde na een knie-operatie.” 

WEEKKALENDER De manier waarop Cabrini bij De Grondslag woonde, beviel Ineke heel goed. Dus toen er een woning beschikbar kwam, nam ze die meteen aan. ,,Ik vind vooral de gezelligheid heel erg fijn. We kijken naar elkaar om. Iedereen die dat wil heeft een weekkalender met knijper naast de deur hangen. Elke dag maakt iemand een rondje om te zien of alle knijpers op de goede dag staan, zodat we weten dat iedereen oké is.”


De binnentuin waar gezamenlijk koffie gedronken wordt bij mooi weer. – De Grondslag

De Grondslag heeft zowel koop- als huurappartementen. De meeste leden zijn alleenstaand, maar er woont ook een aantal echtparen. De meeste mensen zijn met pensioen, maar vrijwel iedereen doet vrijwilligerswerk. Jannie van Ettekoven: ,,Het is heel mooi dat je ook op latere leeftijd nog echt wat kunt betekenen voor een ander.” 

BIJDRAGEN Zo zijn er commissies voor koken, tuinieren, lief en leed, het organiseren van evenementen, veiligheid en beheer. Margriet de Vries woont er sinds afgelopen zomer en zit in het bestuur en verschillende commissies. ,,Ik werk nu nog, maar niet zo lang meer. Ik wil graag bijdragen aan deze gemeenschap. Ons oudste lid is 99. Toen ik de bloembakken aan het opruimen was, zei hij met enige weemoed: ‘Dat deed ik vroeger altijd.’ Ik ben blij dat ik het nu voor hem mag doen en hoop dat een ander het over dertig jaar voor mij doet.”

De Grondslag is op zaterdag 21 mei geopend vanaf 11 uur. Er is koffie en thee, een powerpoint met foto’s van De Grondslag en er is een aantal woningen opengesteld. Bewoners zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.     

Het bericht De Grondslag: samenwonen, maar toch zelfstandig verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl