Café Doodgewoon: praten in Soest over palliatieve zorg

[SOEST] ‘Café Doodgewoon’ is een initiatief van de werkgroep Palliatieve Zorg van stichting ELZIS (Eerste Lijn Zorg In Soest). De stichting heeft in voorgaande jaren diverse bijeenkomsten met als thema palliatieve (terminale) zorg. Er is weer een bijeenkomst op woensdag 18 mei.

Leo Weusten is huisarts in Soest en aanwezig tijdens Café Doodgewoon op 18 mei. Hij ontvangt Jannie Oskam. Zij is ongeneeslijk ziek en vertelt over haar ervaringen. Over haar toestand heeft zij een boek, getiteld ‘Tussenland’, geschreven.  

Weusten: ,,Omdat nog steeds veel mensen onvoldoende op de hoogte zijn van het bestaan van palliatieve zorg, of niet weten wat het is, probeert Café Doodgewoon dit onder de aandacht te brengen. Er is duidelijk behoefte aan dit soort bijeenkomsten, die over het algemeen goed bezocht worden.”

VERZACHTEN Volgens de huisarts is er op 18 mei een thema dat goed past bij een bijeenkomst waarin informatie verstrekt wordt en mensen in de gelegenheid worden gesteld om ervaringen met elkaar te delen. ,,Palliatie betekent verzachten, maar houdt veel meer in dan dat. Zo komen er diverse zaken aan bod, zoals het belang van samen beslissen, altijd in overleg met de patiënt die zelf de regie houdt. Daar streef ik naar als dokter.”

De belangrijkste vraag die ik stel: Wat vind je zelf belangrijk? Je wilt niet alleen ziek zijn, je wilt ook leven

VEEL VRAGEN Wanneer je weet dat je in de laatste fase van je leven bent gekomen dan zijn er veel vragen. ,,De belangrijkste vraag die ik stel aan een patiënt is: ‘wat vind je zelf belangrijk? Alles moet besproken kunnen worden. Wat een patiënt zelf nog kan doen moet je ook aan hem of haar laten. Je wilt niet alleen ziek zijn, je wilt ook leven.” 

TUSSENLANDER Jannie Oskam vertelt over haar ervaring als ‘tussenlander’; zo noemt zij iemand die te horen heeft gekregen dat de ziekte die hij of zij heeft ongeneeslijk is. ,,Voor tussenlanders is meer nodig dan alleen medische zorg. Levensvragen doemen op, je raakt onthand in je bestaan of je wordt misschien heel angstig. Gelukkig bestaat er palliatieve zorg voor al die levensgebieden. Maar hoe kom je daaraan? De meeste mensen denken dat palliatieve zorg slechts bedoeld is voor de laatste weken van je leven. Ten onrechte, de palliatieve zorg is juist gericht op het leven: leven in het zicht van de dood, dat wel.”

annie Oskam vertelt uitgebreid over haar ervaring tijdens Café Doodgewoon. Iedereen die op welke manier dan ook voeling heeft met dit onderwerp is van harte welkom. Patiënten zelf uiteraard, hun mantelzorgers, of hulpverleners zoals artsen, verpleegkundigen, en anderen.

Het eerste deel is informatief, maar daarna is er ook gelegenheid om vragen te stellen en voor persoonlijke ontmoeting. Dit alles onder leiding van Leo Weusten.

Café Doodgewoon, woensdag 18 mei, 14.00 tot 15.30 uur, Zorgplein, Dalplein 61.

AANMELDEN Aanmelden voor deze bijeenkomst van Café Doodgewoon kan per e-mail: info@elzis.nl. 

Het bericht Café Doodgewoon: praten in Soest over palliatieve zorg verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl