Fietsersbond telt alle 5000 basisschoolleerlingen van Houten

[HOUTEN] Hoeveel schoolgaande kinderen fietsen in Houten naar school? En hoeveel daarvan komen zelfstandig, zonder een van hun ouders? Dat zijn de belangrijkste vragen die de Fietsersbond Houten wil beantwoorden door middel van een onderzoek. De komende weken tellen zij bij alle scholen. Ook wordt ouders gevraagd een enquête in te vullen.    

door Agnes Corbeij

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen steeds minder fietsen. De ANWB trekt aan de bel. De organisatie meldde vorige maand dat in Amsterdam een kwart van de basisschoolleerlingen niet fietst. In Rotterdam deed in 2018 maar 35 procent mee aan het verkeersexamen. In Amersfoort slechts 10 procent. De ANWB spreekt al van een verloren fietsgeneratie.

BAKFIETS De ANWB noemt verschillende oorzaken. In de steden geven mensen met een niet-westerse achtergrond de fietscultuur niet mee aan hun kinderen. Ook worden steeds meer kinderen met de bakfiets naar school gebracht. Of kinderen worden, zeker met slecht weer, met de auto gebracht. Al die auto’s bij school worden door andere ouders weer als gevaarlijk gezien, waardoor zij hun kinderen niet alleen laten gaan, of ook met de auto brengen.

Cor van Angelen van de Fietsersbond Houten wil al jaren weten hoe de situatie in Houten is. Het probleem speelt lang niet alleen in de steden, juist ook in Vinexwijken ligt het percentage niet-fietsende kinderen hoger dan gemiddeld. Van Angelen: ,,Houten profileert zich als fietsstad, is erop ingericht. Toch is ook voor de auto alles goed bereikbaar in Houten. Daarom ben ik heel nieuwsgierig naar de uitkomst.”

ONDERZOEK De komende weken voert de Fietsersbond Houten daarom een onderzoek uit, door bij alle scholen te tellen hoeveel kinderen er op de fiets naar school komen.  ,,Vanmorgen hebben we bij de eerste twee scholen gestaan. Er werden meer kinderen met de auto naar school gebracht dan ik hoopte.” Ook wordt er een enquête gehouden onder ouders van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Daarin worden ook vragen gesteld over de verkeersveiligheid. ,,Hoeveel kinderen zelfstandig naar school gaan zegt iets over de mate waarin de route veilig bevonden wordt door de ouders.”


De Fietsersbond doet onderzoek naar het aantal kinderen dat op de fiets naar school gaat in Houten. – Cor van Angelen

De enquête is online te vinden en kan ingevuld worden tot en met 22 mei. Daarna gaat de Fietsersbond de informatie analyseren. De uitkomst van het onderzoek wordt ook weer in Houtens Nieuws gemeld. Van Angelen: ,,Ook de gemeente Houten en de nationale Fietsersbond zijn erg geïnteresseerd in de uitslag.”      

Het bericht Fietsersbond telt alle 5000 basisschoolleerlingen van Houten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl