Slecht recyclebare verpakking kost bedrijven meer

Bedrijven moeten een hogere heffing gaan betalen voor hun productverpakkingen die slecht te recyclen zijn. Verder gaan de kosten die ondernemingen betalen voor de verwerking van goed recyclebare verpakkingen omlaag, meldt Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Zo wil het fonds het gebruik van goed te hergebruiken verpakkingen stimuleren, “zodat gerecycled plastic goed als grondstof voor nieuwe verpakkingen en producten gebruikt kan worden”.

Bedrijven die producten verpakken betalen aan het Afvalfonds een heffing, waarna het fonds verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen ervan. Elk jaar worden de tarieven opnieuw vastgesteld. Algemeen directeur Hester Klein Lankhorst zegt te gaan onderzoeken of voor productverpakkingen van gerecycled plastic een nog lager tarief kan gaan gelden. “Hoe beter gerecycled plastic kan worden gebruikt, hoe minder we afhankelijk zijn van (Russische) olie”, staat in een toelichting.

Het Afvalfonds is opgezet en wordt betaald door bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, zoals ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie. Die bedrijven betalen een heffing per verpakking.

Het bericht Slecht recyclebare verpakking kost bedrijven meer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl