Overzicht activiteiten rond Veenendaal-Veenendaal

[VEENENDAAL] Veenendaal-Veenendaal wordt dit jaar groots aangepakt. Voor de tweede keer is er een vrouwenwedstrijd en een dag later rijden ook de mannen hun profkoers. Maar er worden om die wedstrijden heen veel extra activiteiten gehouden. Hieronder een overzicht wat er rondom de koersen te doen is in Veenendaal. Kijk onderaan dit artikel voor een plattegrond van waar de activiteiten plaatsvinden.

TENTOONSTELLING VAN WIELERSHIRTS ,,Shirts met een verhaal”, aldus wielerarchivaris Jos van Dijk uit Veenendaal, als hij het heeft over de tentoonstelling in DownTown in het centrum van Veenendaal. Vanaf dinsdag 10 mei tot met 21 mei zijn hier bijzondere wielershirts te bewonderen, zoals die van Joop Zoetemelk die in 1985 als eerste Veenendaal-Veenendaal won. Bovendien ademt DownTown deze maand wielrennen uit. De tentoonstelling is tijdens de openingsuren van DownTown gratis te bekijken. Van Dijk doet al meer dan 10 jaar research naar wielererfgoed in Nederland en daarbuiten. Hij zette zich in voor het Huis van de Wielersport, sinds 2017 museum Hennie Kuiper. Hij hielp bij het tot stand komen van diverse expo’s over de wielersport. De Veenendaler was nauw betrokken bij de tentoonstelling 30 jaar wielersport in Veenendaal, alsmede bij het boek 25 jaar Veenendaal-Veenendaal. Sinds 2016 is Van Dijk contactpersoon in Nederland van het wielermuseum in Roeselare.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Tentoonstelling van wielershirts. – Veenendaal-Veenendaal

CERVÉLO TECH EVENT Hoe een ketting het wiel laat draaien weten we allemaal. Het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. Toch is de fietswereld een wereld vol innovatie en verandering. Worldtourploeg Jumbo-Visma vertrouwt hierop op de kennis en kunde van Cervélo-fietsen. Tijdens het Cervélo Tech Event bij Bikebear vertelt Cervélo zelf over de nieuwste technieken op wielrengebied. Het Cervélo Tech Event is op 11 mei om 19.30 uur bij Bikebear op de Galileistraat 20, 3902 HR Veenendaal. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst via www.bikebear.nl

UNIEK SPORTEN TOERTOCHT Iedereen moet kunnen sporten! Deze toertocht is bedoeld voor mensen die gebruik maken van een handbike, duofiets of een andere aangepaste fiets. De toertocht is een mooie rit door de omgeving van Veenendaal en gaat deels over het parcours van de wielerronde voor de profs. Deelname is gratis, alle deelnemers ontvangen een mooie medaille als aandenken. Starten kan op zaterdag 14 mei tussen 10.00 en 12.00 uur. Meer informatie en aanmelden (tot en met 13 mei) op https://sportserviceveenendaal.nl/unieksporten-toertocht/

VEENENDAAL-VEENENDAAL GOES ELECTRIC Heb jij jouw fiets al opgeladen? Tijdens deze toertocht op zaterdag 14 mei kunnen deelnemers een deel van de route over de Heuvelrug fietsen. De toertocht is voor iedereen met een elektrische fiets en past naadloos op het seniorenproject ‘Doortrappen’ waarbij Sportservice Veenendaal in samenwerking met de gemeente Veenendaal senioren zo lang mogelijk fit en veilig op de fiets wil houden. Uiteraard is deelname zonder elektrische fiets ook mogelijk. Meer informatie en aanmelden (tot en met 13 mei) op https://sportserviceveenendaal.nl/veenendaalveenendaalgoeselectric/

FIETSINFORMATIEDAG De gemeente Veenendaal en Sportservice Veenendaal vinden fietsen belangrijk. Met het fietsprogramma ‘Doortrappen’, willen ze senioren uit Veenendaal zo lang en veilig mogelijk op de fiets houden. Deze informatiedag op 18 mei is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk. Kijk hier voor meer informatie over Doortrappen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Paul van Schalen won Veenendaal-Veenendaal in 2005, op 18 mei is hij bij het wielercafé in DownTown. – Kevin van Creij

WIELERCAFÉ Met wervende anekdotes nemen de mannen en vrouwen je mee in de wereld van het wielrennen. Tijdens dit interactieve wielercafé in DownTown fiets jij al warm voor de koersen op vrijdag en zaterdag. Petje op, petje af mag natuurlijk niet ontbreken, net zoals de borrel. Het wielercafé op 18 mei is van 19.30 tot 22.00 uur in DownTown aan de Tuinstraat 133 in Veenendaal.

VUELTA KIDS DIKKE BANDEN RACE In de weken voor de wielerronde leren basisschoolkinderen de beginselen van de wielersport met de Vuelta Kids Dikke Banden Race. Onder professionele leiding van AXA Valleirenners leren kinderen remmen, sturen en technisch goed fietsen. Het Vuelta Kidsschoolprogramma wordt afgesloten met De Vuelta Kids Finale, waarin basisschoolkinderen op hun eigen fiets een wedstrijd fietsen tegen andere kinderen. De winnaar gaat met de beker naar huis. De finale is op vrijdag 20 mei 2022. Meer informatie en aanmelden (tot en met 13 mei) op https://sportserviceveenendaal.nl/dikke-bandenrace/

(de tekst gaat onder de foto verder)


Vuelta Kids Dikke Bandenrace. – Team Jumbo Visma Academy

PROOSTEN OP DE KOERS In Winkelstad Veenendaal kun je overal terecht voor een drankje. Vanaf het terras volg jij de koers live op de schermen. Direct aan het parcours geniet je van tapas, een kaasplankje of bittergarnituur. Dit kan zowel op vrijdag 20 mei als op zaterdag 21 mei.

RONDJE WINKELSTAD Op vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei ligt er een luchtkussenroute in Winkelstad Veenendaal. Aan de hand van een plattegrond lopen kinderen een route langs verschillende luchtkussens. Bij elk luchtkussen kunnen kinderen een stempel krijgen. Hebben ze de hele stempelkaart vol? Dan verdienen ze een ijsje!

DYNAPLUS MOUNTAINBIKE-PARCOURS De Utrechtse Heuvelrug is het kloppend mountainbikehart van Nederland. Op vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei kunnen kinderen tussen 08.00 en 18.00 uur op een speciaal aangelegd mountainbikeparcours kennis maken met de mountainbikesport. Over houten obstakels leren kinderen op een gecontroleerde manier fietsen. Locatie: park bij Theater Lampegiet.

PUMPTRACK Urban Sports zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei ligt er een pumptrack in het park bij Theater Lampegiet. Via een golvende parcours kunnen kinderen zich uitleven met steps, fietsjes en skateboards.

FUNBIKES Met de fiets naar school of naar sport doen we allemaal. Maar dit is toch wel iets anders. Met speciale funbikes kun je op verschillende gekke fietsen aan de slag. Dit kan op 20 en 21 mei de hele dag in het park bij Theater Lampegiet.

FREERUNNING Youtuber Rutger Schippers, Team Tantum en 12Springs brengen de urban sport ‘free running’ naar Veenendaal. Op vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei kun jij met snelle bewegingen en uitdagende obstakels een weg banen door de straten. Locatie: Kerkewijk bij Theater Lampegiet.

‘T VEENS WIELERDORP De mechanieker aan de trappers en de ploegleider gefocust in gesprek. Tijdens ‘t Veense Wielerdorp brengt Veenendaal-Veenendaal de ploegen dichtbij. Alle teams worden opgesteld op de Duivenweide, waardoor jij dichterbij komt dan ooit. Op 20 en 21 mei bij de Duivenweide.

NK VOOR RAADSLEDEN Op vrijdagochtend 20 mei is Veenendaal het strijdtoneel voor het Nederlands Kampioenschap voor Raadsleden. Tijdens dit ludieke NK komen raadsleden uit heel Nederland naar Veenendaal om te strijden voor de titel! Kijk hier voor meer informatie.

JONG VEENENDAAL-VEENENDAAL Zaterdag 21 mei wordt ‘Jong Veenendaal-Veenendaal’ verreden. Op een kort parcours van 2 kilometer lang, strijden jonge talenten om de prijzen. Jong Veenendaal-Veenendaal wordt georganiseerd in samenwerking met lokale wielervereniging AXA Valleirenners. Kijk hier voor meer informatie.

BELEEF DE KOERS LIVE Op zaterdag 21 mei beleef jij de koers van dichtbij. Niet alleen komen de mannen 4 keer door Veenendaal, ook is de koers de laatste twee uur live te volgen op TV-schermen in de binnenstad. Vind een plek langs het parcours of het horecaplein en beleef de koers van dichtbij! Er wordt begonnen met de bergetappe van de Giro d’Italia. Vanaf 15.00 uur schakelen we live over naar Veenendaal-Veenendaal.


Plattegrond side-events Veenendaal-Veenendaal. – Veenendaal-Veenendaal

Het bericht Overzicht activiteiten rond Veenendaal-Veenendaal verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl