Binnenstadbewoners richten actiegroep Mijn Stem op: ‘Mensen urineerden tegen de gevels’

[AMERSFOORT] Groepen met hangjongeren, vernielingen en hard geschreeuw. Arjen Groffen woont in de binnenstad en is klaar met de overlast van het uitgaanspubliek. Samen met andere bewoners heeft hij de actiegroep Mijn Stem opgericht. ,,Wij willen een sterk signaal geven aan de gemeente dat dit zo niet meer gaat.”

Groffen ervaart zelf de overlast aan de kop van de Havik, daar worden de fietsen geparkeerd door de uitgaande jongeren. Dat zorgt ervoor dat als de kroegen sluiten iedereen daar heen loopt. ,,Er is dan veel overlast, meer nog dan voor corona,” merkt Groffen. Hij heeft al verschillende keren zijn onvrede geuit maar merkt dat het niets uithaalt. ,,Laatst ben ik nog gesprek geweest met de gebiedsmanager en de handhaving. Zij lieten doorschemeren dat ze hoorden van de klachten maar er niet veel mee doen.” 

BOA Vijf uur na dat gesprek, op Koningsnacht, liep het volgens Groffen uit de hand. ,,Er was niks geregeld voor de Havik. Er was geen handhaving en er waren geen hekken geplaatst wat als gevolg had dat er overal fietsen geparkeerd stonden. Mensen urineerden tegen de gevels. Als een soort boa stonden wij voor ons huis om de boel in de gaten te houden.” 

Het is eigenlijk schrikbarend hoe dit leeft in de binnenstad

Na deze avond was de maat vol. Groffen stelt een brief op waarin hij uitleg geeft over welk overlast hij ervaart en hij de lezer op de hoogte stelt van de net opgerichte actiegroep Mijn Stem. Vervolgens verspreidt hij die onder de bewoners van de binnenstad. Met succes: op dit moment heeft de groep zeventig leden en elke dag sluiten er meer mensen zich bij hen aan. Het doel van Mijn Stem is om de krachten te bundelen. Groffen: ,,Het is eigenlijk schrikbarend hoe dit leeft in de binnenstad. Ik vind het heel vreemd dat dit op de een of andere manier niet eerder naar buiten is gekomen.” Opvallend vindt hij dat er eerder wel een convenant met het thema ‘veilig uitgaan’ is opgesteld, maar dat de binnenstadbewoners daar niet bij betrokken waren. 

COMPLEX Is het voor Groffen genoeg als de fietsenstalling bij de Havik aangepakt wordt? Nee, vertelt hij. ,,Wij zien dat de hele binnenstad last heeft van dezelfde problemen. Het is complex en het vereist goed onderzoek om een oplossing te vinden. Ik geloof dat er een oplossing aan de voorkant en aan de achterkant is. Meer handhaving is een oplossing voor de achterkant, voor heel de binnenstad zou dat werken. Je pakt dan het gevolg dan aan. Maar als je kijkt naar de oplossing aan de voorkant, dan moet er misschien gekeken worden naar het fietspark. Op dit moment is het omringd door woonhuizen, dus er is meer overlast. Misschien kan er gekeken worden naar een andere plek voor de fietsenstalling. Verder kan er beter gestroomlijnd worden hoe de bezoekers de stad verlaten, dan kan daar op ingespeeld worden.” 

Het is triest dat mensen tegen het weekend opzien

Over enkele weken vindt er een gesprek plaats tussen twee afgevaardigden van Mijn Stem, wethouder Stegeman en de gebiedsmanager. Groffen: ,,Het doel van dat gesprek is om ze op een krachtige manier te confronteren met wat er op dit moment leeft in de binnenstad onder de bewoners. Het is triest dat mensen tegen het weekend opzien omdat ze geen oog dichtdoen. Ik hoor ook signalen van buurtbewoners die willen verhuizen omdat ze het hier niet meer zien zitten.”

Door Marit Bos

Het bericht Binnenstadbewoners richten actiegroep Mijn Stem op: ‘Mensen urineerden tegen de gevels’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl