Nunspeet is geliefd bij Duitse toeristen

[NUNSPEET] Jaarlijks komen honderden Duitse toeristen naar Nunspeet. Waarom zij juist voor Nunspeet kiezen was tot op heden weinig over bekend. 

Nunspeter Karl Wessels, van oorsprong ook Duitser, had aan de nummerborden van de Duitse auto’s vastgesteld dat de laatste jaren steeds meer Duitse toeristen uit alle delen van het land komen en niet meer alleen uit het Ruhrgebied. Hij wilde hier meer over weten en heeft uit eigen initiatief gedurende de periode van 1 augustus 2019 tot 1 oktober 2021 een nader onderzoek uitgevoerd naar Duitse toeristen in de gemeente Nunspeet.

Doel van het onderzoek was om vast te stellen wat deze toeristen vooral doen in Nunspeet en wat ze goed en minder goed bevalt. In totaal werden 120 interviews uitgevoerd; voldoende om een representatief beeld te schetsen. Het onderzoek inclusief de vragenlijst was vooraf afgestemd met de gemeente Nunspeet, in de personen van wethouder Marije Storteboom en beleidsmedewerker Karin Mazier. De interviews met Duitse toeristen werden op verschillende plekken gehouden; op de parkeerplaatsen van supermarkten, in het centrum van Nunspeet en bij of op de diverse recreatieparken. In verreweg de meeste gevallen waren de aangesproken Duitsers direct bereid om aan het onderzoek mee te werken. Slechts twee keer werd geweigerd met het excuus geen tijd of zin te hebben.

Het belangrijkste wat uit het onderzoek naar voren is gekomen is dat verreweg de meeste Duitse toeristen heel tevreden zijn over hun verblijf in Nunspeet. Vooral de natuur, het hele landschap, het centrum van Nunspeet en de vriendelijkheid van de bevolking bevalt hen. Ook de rustige uitstraling en het feit dat het schoon en onderhouden is, wordt door Duitsers gewaardeerd. Duitse vakantiegangers die zich in en rond Nunspeet bewegen, zijn in 99 procent van de gevallen ook in de gemeente Nunspeet op vakantie.

Het verblijf is vooral een recreatiepark of camping. De verblijfsduur is uiteenlopend van één week tot meerdere maanden, waarbij één of twee weken het meeste voorkomen. Duitsers die vaak tot zeer vaak in Nunspeet verblijven en ook al meer dan 30 jaar in Nunspeet vakantie vieren, komen met name uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Duitse toeristen die voor het eerst in Nunspeet zijn en ook meer dan 300 kilometer moesten reizen, hebben Nunspeet via het internet gekozen. Het vervoermiddel is een eigen auto.

Bezienswaardigheden in Nunspeet en omgeving zijn redelijk onbekend. Tijdens de vakantie is men vooral actief op of aan het water. Fietsen is ook een geliefde activiteit. De helft van de ondervraagde Duitse toeristen had geen minpunten over Nunspeet te melden. Bij de andere helft werden vooral het vieze water in het Veluwemeer en het te hard rijden op de toegangswegen (Vreeweg, Randmeerweg) genoemd. Een grote meerderheid ervaart de vakanties in Nunspeet als heel prettig. De onderzoeker Karl Wessels heeft het gemeentebestuur aanbevolen om het invoeren van snelheidsbeperkingen (60 km/h) op alle toegangswegen, zoals de Randmeerweg, Vreeweg en Kolmansweg, naar de recreatieparken aan het Veluwemeer te overwegen. Daarnaast heeft de Duitse toerist behoefte aan informatie over wat hij of zij in Nunspeet kan ondernemen bij mindere weersomstandigheden. Een informatie prospect in de Duitse taal zou de toeristen helpen.

Het bericht Nunspeet is geliefd bij Duitse toeristen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl