Ruim 650 Oekraïense vluchtelingen verblijven momenteel in Haarlem, 12,9 miljoen euro gereserveerd voor opvang

[HAARLEM] In Haarlem worden momenteel 506 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen door stadsgenoten. Daarnaast worden nog eens 150 mensen uit het land door de gemeente Haarlem opgevangen. Dat heeft burgemeester Jos Wienen donderdag laten weten in het vragenuur van de raad.

Trots Haarlem wilde donderdag in het vragenuur graag weten wat de huidige stand van zaken was. Ook wilde raadslid Sander van den Raadt graag van Wienen weten of de Beijneshal voor opvang in gebruik is. Wienen liet hem weten dat de hal in principe alleen voor kortdurende crisisopvang is en dat daar op het moment geen mensen verblijven. 

Volgens Wienen is de financiële kant van de vluchtelingen uit Oekraïne afgelopen week uitgebreid door het college besproken. Veiligheidsregio Kennemerland, waar Haarlem onder valt, heeft de plicht om voor 2000 Oekraïense vluchtelingen een opvangplaats te bieden per 23 mei. Haarlem moet als grootste plaats van de veiligheidsregio 590 opvangplekken beschikbaar hebben. 

Daar zijn de nodige kosten aan verbonden. De gemeente moet namelijk zorgen voor de drie basisbehoeftes: bed, bad en brood. Ook hebben de vluchtelingen onderwijs, zorg en inkomen nodig en verstrekt de gemeente leefgeld en een woontoeslag aan vluchtelingen die onderdak hebben gevonden bij particuliere gastgezinnen. 

Dat geld hoeft de gemeente Haarlem echter niet uit eigen zak te betalen. De burgemeesters hebben van de regering wel de wettelijke taak gekregen om te voorzien in de opvang van ontheemden uit Oekraïne, maar ze ontvangen hiervoor van het Rijk de benodigde financiële middelen. De gemeente Haarlem moet het geld echter wel voorschieten en daarom heeft het college deze week een kostenplaatje opgesteld om aan de raad voor te kunnen leggen. 

Voor de realisatie van de benodigde 590 opvangplekken in Haarlem is volgens het college 10.740.000 euro nodig. Daarnaast wil het college nog eens 1.200.000 euro reserveren om de Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren verblijven van leefgeld te voorzien. Vooruitlopend op de bijdrage van het Rijk heeft het college beraamd dat er zo’n 160.000 euro nodig is voor overige kosten zoals onderwijshuisvesting, subsidie kinderopvang en maatschappelijke ondersteuning. 

Het voorstel van het college wordt binnenkort aan de raad voorgelegd. Overigens is het college daartoe niet verplicht. Het Rijk heeft namelijk bepaald dat de kosten die voor de opvang gemaakt moeten worden, gemaakt mogen worden zonder toestemming van de gemeente raad. Uit het oogpunt van transparantie en zorgvuldigheid heeft het Haarlemse college echter toch besloten om aan de gemeenteraad een budget te vragen om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voorlopig te bekostigen.

Het bericht Ruim 650 Oekraïense vluchtelingen verblijven momenteel in Haarlem, 12,9 miljoen euro gereserveerd voor opvang verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl