Trots op les aan Oekraïners; Onderwijs voor vluchtelingen loopt soepel

[BAARN] De scholen in Baarn mogen trots zijn op zichzelf, vinden de betrokkenen. Het in korte tijd georganiseerde onderwijs aan de Oekraïense kinderen loopt gesmeerd. Ze gaan vijf dagen per week naar school en hebben een gekwalificeerde docent.

Schoolhoofd Daphne Fiorentinos van basisschool De Uitkijck is er trots op. In twee lokalen van haar gebouw krijgen 25 Oekraïense kinderen dagelijks les. Vijf dagen in de week, van ‘s ochtends tot ‘s middags, net als de Nederlandse leerlingen. ,,We zijn daar heel erg trots op”, benadrukt Fiorentinos. ,,Zeker als je je realiseert dat we pas in maart zijn gestart met de noodopvang.” 

EIGEN TAAL Dat was de maand dat de eerste vluchtelingen uit Oekraïne naar Baarn kwamen. Veelal moeders met kinderen. En die moesten natuurlijk onderwijs krijgen. In allerijl werden enkele lokalen in De Uitkijck vrijgemaakt voor de eerste opvang. ,,De eerste opvang gebeurde door vrijwilligers, onder andere gepensioneerde docenten. Daarna kwam er stabiliteit door een vaste Nederlandse docent. Maar de kinderen spreken niet allemaal Engels en dus is het belangrijk dat ze in hun eigen taal les krijgen.” 

De Baarnse Diana Chavdar is een belangrijke schakel in dit onderwijs. Zij is van oorsprong Oekraïens en springt vanaf het begin al dagelijks bij als tolk. Recent is ook de Oekraïense docente Victoria toegetreden tot het team. ,,Ook zij is gevlucht voor de oorlog. In samenwerking met de gemeente Baarn heeft ze hier onderdak gekregen en nu staat ze dagelijks voor de klas. Daar zijn we super blij mee”, aldus het schoolhoofd. 

Juf Maaike Bulsink geeft de Oekraïense kinderen les in de Nederlandse taal. ,,Het is voor iedereen belangrijk zo snel mogelijk de taal te leren van het land waar je verblijft. De kinderen doen het super goed. Ik hoorde ze laatst een stukje voorlezen en je hoorde bijna geen accent.” De Nederlandse en Oekraïense docenten stemmen met elkaar de lessen af zodat de leerlingen op termijn eventueel onderwijs op een Nederlandse school kunnen gaan volgen.

ALLE LOF Vanuit het overkoepelende onderwijs is Koos Bezemer aangesteld om het onderwijs in onder andere Baarn te ondersteunen. ,,Van diverse Baarnse scholen kregen we onmiddellijk schoolspullen aangeboden. Zo kwam er een hele kar met computers voor de kinderen zodat ze niet meer de hele dag op hun telefoon hoeven te werken. Er is nog online onderwijs vanuit Oekraïne dus dit was zeer welkom. Ik heb niets dan lof voor alle Baarnse scholen; er wordt hier heel goed samengewerkt.”  

Met de naderende zomervakantie staan de scholen voor een nieuw vraagstuk. De overheid wil dat geïnventariseerd wordt welke leerlingen terug gaan naar de Oekraïne en welke in Nederland willen blijven. Voor die laatste groep moet het onderwijs dan een meer permanent karakter krijgen omdat deze leerlingen te zijner tijd zullen instromen in het reguliere Nederlandse onderwijs.

door Celia de Vree

Het bericht Trots op les aan Oekraïners; Onderwijs voor vluchtelingen loopt soepel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl