In Haarlem ‘slechts’ 800 gratis corona zelftests uitgedeeld aan minima

[HAARLEM] De gratis corona zelftests die door het Ministerie van Volksgezondheid aan de Nederlandse minima beschikbaar zijn gesteld zijn in Haarlem slechts voor een klein deel bij die doelgroep terecht gekomen. Wethouder Eva de Raadt liet donderdag in het vragenuur van de raad weten dat er tot dusver zo’n achthonderd zelftests en vijfhonderd mondmaskers zijn uitgedeeld in Haarlem. “Dat is wel erg weinig op zo’n 10.000 minima”, reageerde Moussa Aynan van Jouw Haarlem. 

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft zes zelftests per persoon ingekocht voor de periode van half februari tot 1 juli. Dat zijn in totaal elf miljoen zelftests, bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Echter, er blijken momenteel nog ruim 6 miljoen van de tests op de plank te liggen. De oorzaak daarvan ligt onder andere in het feit dat de gemeente er verantwoordelijk voor is dat de tests verspreid worden. En niet alle gemeentes zijn die verantwoording nagekomen. Zo is gebleken uit een rondgang langs de vier grootste steden dat alleen Den Haag alle tests naar de doelgroep verstuurd heeft. 

Jouw Haarlem wilde donderdag in het vragenuur graag het college horen of de Haarlemse minima hun zes testen per persoon wel ontvangen hebben. Fractievoorzitter Moussa Aynan lichtte toe: “Volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid is zelftesten nu de norm en niet meer de corona-tests bij de GGD. Een zelftest kost echter zo’n drie euro per stuk en dat is veel geld voor de minima. We willen daarom graag weten of de Haarlemse minima hun zes testen per persoon hebben ontvangen, zeker met een nieuwe coronagolf die verwacht wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan willen we graag weten wat het college eraan gaat doen om deze tests alsnog bij de doelgroep te krijgen”.

Wethouder Eva de Raadt liet in afwezigheid van wethouder Roduner weten dat er pakketten met mondkapjes en zelftests op aanvraag aan de Haarlemse minima worden verstrekt. “Dit is bekend gemaakt via nieuwsberichten, social media, wijkteams en diverse partners in de stad. De schatting is dat er nu zo’n achthonderd testen en vijfhonderd maskers zijn verstrekt en we verstrekken die ook ruimhartig. Er zijn extra testen verstrekt aan mensen die aangegeven hebben een kwetsbare gezondheid te hebben, maar bijvoorbeeld ook aan mensen die veel op bezoek gaan bij een kwetsbaar persoon en bij elk bezoek moeten testen. De testen zijn nog houdbaar tot december 2023 en indien nodig kunnen wij extra pakketten aanvragen bij het Rijk. Het college is dan ook van mening dat er op dit moment geen extra actie nodig is”. 

Aynan wees de wethouder erop dat achthonderd verstrekte testen op zo’n 10.000 minima in Haarlem wel erg weinig is en vroeg haar of de testen niet pro-actief verstrekt kunnen worden. De Raadt liet hem weten dat het team minima, de budgetcoaches en alle wijkteamleden de Haarlemse minima momenteel erop attenderen dat ze gratis tests kunnen krijgen. Volgens haar zou dat afdoende moeten zijn. 

Het bericht In Haarlem ‘slechts’ 800 gratis corona zelftests uitgedeeld aan minima verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl