Burge(r)meester [COLUMN]

Per 13 juni is Céline Blom benoemd tot waarnemend burgemeester. Een vrouwelijke burgemeester voor het eerst in het 50-jarige bestaan van de gemeente Nunspeet. Het is toch geweldig dat kleuters tijdens de koningsdag-aubade zien dat er ook een burgejuf bestaat! Dat draagt bij tot bewustzijn en gelijke beeldvorming.

De provincie stelt een waarnemer aan voor een jaar. In die periode krijgt de gemeenteraad de tijd een profielschets en een vacature te maken. Vervolgens volgt een sollicitatieprocedure en dan wordt er een nieuwe burgemeester benoemd voor zes jaar.

,,Zou burgemeesteres wat voor mij zijn?”,app ik een vriend die regelmatig binnen de gangen van lokale overheid wandelt. ,,Je hebt geen bestuurlijke ervaring”, antwoordt hij, ,,dus dat kun je wel vergeten.”

Wat mij opvalt bij het kiezen van een burgemeester is dat men telkens uit diezelfde vijver vist. ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’. Waarom wordt eigenlijk die ‘bestuurlijke ervaring’ gevraagd? In hoeverre leg je als gemeenteraad jezelf vast in een bepaalde, misschien wel beperkte, tunnelvisie? Alsof mensen die geen bestuurlijke ervaring hebben, geen burgemeester kunnen worden? Welke belemmerende overtuiging ligt daaraan ten grondslag?

Wat zou er gebeuren als bijvoorbeeld een ondernemer, die geen lid is van een partij, burgemeester wordt? In plaats van iemand met een politieke achtergrond die daardoor toch vanuit een bepaald partijhokje denkt en daardoor nog steeds niet boven de partijen staat.

Komt de vacature voor burgemeester ook in de krant? Zou het niet fantastisch zijn om de bewoners eerst de kans te geven om te reageren op de vacature? Of te vragen wat zij belangrijk vinden in een burgemeester? Waar de behoefte ligt? Of de mogelijkheid aanbieden van twee parttime samenwerkende vrouwen als burgemeester? Tijd dat er buiten die doos wordt gedacht.

En dat mogelijke kandidaten zich presenteren aan de bewoners en dat er plenair vragen uit de zaal worden gesteld. Of dat ze geïnterviewd worden? 

Tot slot; hoe belangrijk is het dat de uiteindelijke keuze voor een burgemeester, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen, met een stembiljet, bij de burger ligt?

Dán doet de burge(r)meester zijn of haar naam pas écht eer aan!

Sandra Bonestroo

Het bericht Burge(r)meester [COLUMN] verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl