Vangen van ganzen met vogelgriep in Soest lukt niet

[SOEST] Bij een groep Canadese ganzen in de vijver langs de Koningsweg achter de Open Hof is vogelgriep vastgesteld. Medewerkers van de dierenambulance hebben twee keer geprobeerd de dieren te vangen waarvan bekend is dat ze besmet zijn, maar dat is mislukt.

Door Jan van Steendelaar

Volgens de dierenambulance is het noodzakelijk om de zieke ganzen zo snel mogelijk te vangen om verdere verspreiding te voorkomen. Als dieren de ziekte niet overleven terwijl ze op het land zijn, kunnen ze worden weggehaald. Gaan ze in het water dood, dan is de kans groot dat botulisme ontstaat.

De zieke dieren zijn te herkennen aan de ongecontroleerde bewegingen die ze maken. Ze kunnen nauwelijks op hun poten staan en zich voortbewegen. Ze vallen voorover en zijdelings en maken zelfs koprollen. Toch is het nog niet gelukt een dier te vangen, want vliegen kunnen ze nog wel. Zodra de man met het schepnet in de buurt komt, kiezen ze het luchtruim om vervolgens in het water te landen. 

,,We zouden eigenlijk een bootje moeten hebben om erbij te kunnen,” zegt de medewerker van de dierenambulance. Overigens is hij niet alleen in Soest in de weer om zieke watervogels op te halen. Vooral ook in Bunschoten en Eemnes komt de ziekte voor. Zodra de zieke ganzen in Soest weer op de oever zijn, zal hij een nieuwe vangpoging doen. 

Het bericht Vangen van ganzen met vogelgriep in Soest lukt niet verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl