Tesqua: ‘verrassend persoonlijk en verrassend veelzijdig’

[EDE] Tesqua en tennis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De sport & healthclub is tegenwoordig echter zó veel meer dan dat. ,,Sinds 2003 zijn wij een multifunctioneel centrum en vanuit die gedachte voeren wij continu ontwikkelingen door’’, zeggen Maarten Stuivenberg en Marieke Schimmel-Stuivenberg.

door Marloes Kleijer

Maarten en Marieke, broer en zus, staan samen aan het roer van de sport & healthclub. Hun ouders namen Tesqua eind 1996 samen met een compagnon over en gingen een jaar later alleen verder. Marieke vertelt: ,,Onze vader ontfermde zich over de zakelijke kant, waar zijn roots lagen. Onze moeder heeft op operationeel vlak heel veel gedaan, zij heeft totdat corona zijn intrede deed nog meegewerkt in het bedrijf.”

Die combinatie heeft het bedrijf volgens hen gemaakt tot wat het nu is, een sport & healthclub waar dagelijks veel mensen over de vloer komen. ,,Een dorp op zich’’, aldus Maarten. ,,Natuurlijk hebben wij er onze eigen draai aan gegeven, maar de kernwaarden hebben wij meegekregen van onze ouders en die maken een familiebedrijf een familiebedrijf. In ons geval uit zich dat in een mooi samenspel tussen sporten en het ‘welkom thuis bij Tesqua-gevoel’. Het is mooi om te zien dat ook ónze kinderen hier al hun steentje aan bijdragen. Laatst hadden we een goede doelendag en dan helpen zij graag mee. Zo zijn Marieke en ik zelf ook begonnen. Natuurlijk moeten zij in de toekomst vooral gaan doen wat zij zelf leuk vinden, maar het gemak waarmee zij met mensen omgaan en de gedrevenheid zitten er van nature in”, zegt Maarten.


 Tesqua

SWITCH Tesqua maakte in 2003 de omslag van tennis & squashclub naar sport & healthclub. Voorafgaand werd uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden en werd een bedrijfsplan opgesteld. ,,Drie tennisbanen hebben plaatsgemaakt voor onder meer fitness, spinning en een zwembad. Dit was echt een switch. Tennissers en squashers die hier al jaren met veel plezier sportten, werden nu lid omdat we vanaf dat moment gingen werken met een all in-abonnement”, vertelt Maarten.

Er was volgens hem sprake van een vliegende start. In 2006 en 2009 volgden nog kleine renovaties en in 2013 vond een grootscheepse verbouwing plaats. ,,Verrassend persoonlijk en verrassend veelzijdig, daar staan wij voor. Iedere vijf jaar nemen we onze strategie onder de loep en kijken we wat nodig is om te blijven verrassen. In 2013 hebben we nog een tennisbaan verwijderd, waar zeshonderd vierkante meter fitness voor in de plaats is gekomen. Ook verdwenen er twee squashbanen, werd de ruimte voor fysiotherapie groter en hebben we een vergaderzaal gecreëerd. Dit laatste geeft bedrijven de mogelijkheid om vergaderen te combineren met sporten.”


 Tesqua

DIGITALISERING EN CORONA ,,In 2019, weer vijf jaar later, was het tijd voor een digitaliseringsslag”, vervolgt Marieke. ,,In oktober en november van dat jaar is alle apparatuur gedigitaliseerd en is de Tesqua-app geïntroduceerd. We waren hier net goed mee op weg toen corona om de hoek kwam kijken. Ineens zat iedereen thuis. Gelukkig konden we dankzij de digitalisering contact houden met onze sporters. Er werden dagelijks drie à vier groepslessen online verzorgd. Ook werden er lessen gefilmd, zodat de leden de les op hun eigen moment konden volgen.”

Die tijd liet Maarten en Marieke inzien hoe belangrijk óók de sociale rol van Tesqua is. ,,Mensen misten onze gezichten en we verzonnen met elkaar van alles om hier iets aan te doen. Denk aan ‘koken met’ en voor de kinderen ‘knutselen met’. Zo bleven het personeel en onze gasten bij elkaar betrokken. Toen er op een gegeven moment buiten weer het één en ander mogelijk was, hadden sommigen de tranen in hun ogen staan, zo blij waren ze om hier weer te zijn”, zegt Marieke.


 Tesqua

TENNISSEN Wie denkt dat er helemaal niet meer wordt getennist bij Tesqua, heeft het mis. Marieke: ,,Dit is altijd goed blijven lopen. Ja, we hebben tennisbanen opgeofferd, maar er is bijvoorbeeld ook een nieuwe tennishal gebouwd met twee nieuwe binnenbanen. Er zijn nog veel leden van het eerste uur. Zij zijn meegegroeid met Tesqua en zijn er bijvoorbeeld fitness of een groepsles bij gaan doen. Hierdoor kunnen zij misschien juist wel langer blijven tennissen. Zo bedienen we jong en oud. Kinderen kunnen hier zwemles volgen of gezellig naar de kidsclub als hun ouders of misschien zelfs hun opa’s en oma’s zich in het zweet werken. Er zijn hier wel eens vier generaties tegelijk geweest.”

TOEKOMSTPLANNEN Maarten neemt het verhaal weer van zijn zus over en vertelt dat zij altijd naar mogelijkheden voor in de toekomst blijven kijken. ,,Het gaat goed met ons en daarom vinden wij dat nu hét moment daar is om iets terug te doen. Wij vertalen dit in duurzaamheid en willen graag een stukje groener worden. Daarom gaan wij starten met het leggen van 556 zonnepanelen. Dit is mogelijk dankzij de trouwe loyaliteit van onze gasten.”


 Tesqua

Ook zijn er drie padelbanen en één pickle-baan besteld. ,,Padel, een combinatie van tennis en squash, is inmiddels wel aardig bekend. Pickleball is voor de meesten nog helemaal nieuw, deze balsport bevat elementen van badminton, tennis én tafeltennis. Deze outdoor banen worden na de zomer gebouwd en gaan rond oktober/november open. We willen onze leden steeds iets nieuws kunnen aanbieden. De ene keer is dat een nieuwe groepsles of een nieuwe training en nu zijn het nieuwe banen”, zegt hij.

BETROKKEN Maarten en Marieke denken dat hun betrokkenheid bij het bedrijf mede zo hoog is omdat zij familie zijn. ,,Een groot voordeel is dat wij het heel snel tegen elkaar zeggen als er iets is, waardoor alles ook snel wordt opgepakt. Tegelijkertijd kan dit natuurlijk ook een valkuil zijn”, besluiten zij lachend.

Dit artikel is onderdeel van de special ‘Familiebedrijven in beeld’ die op woensdag 15 juni bij deze krant verscheen.

Het bericht Tesqua: ‘verrassend persoonlijk en verrassend veelzijdig’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl