‘Elkaar overeind helpen voor feestjes van verbinding’

[EDE] Ede Viert is de naam van de campagne rondom sociale verbinding en ontmoeting. Maar valt er wel wat te vieren? Die vraag wordt zo nu en dan gesteld aan het team achter Ede Viert. Froukje Davidse, mede-initiatiefnemer legt uit: ,,Ede Viert is een campagne om elkaar weer te bemoedigen en elkaar weer te ontmoeten. Het woordje ‘vieren’ heeft bewust een dubbele betekenis. We vieren wat weer kan maar vreugde en verdriet gaan daarin soms hand in hand. We hebben elkaar nodig om de draad weer op te pakken. We vieren met elkaar, houden elkaar vast en bouwen samen weer op.”

Afgelopen 8 maart vond bij het gemeentehuis de aftrap plaats van de campagne met honderd vertegenwoordigers van allerlei organisaties. Hieruit zijn inmiddels een flink aantal groepen opgestart waarin organisaties samenwerken rondom activiteiten en thema’s. Nieuwe verbindingen worden gelegd en bestaande krijgen een duwtje in de rug en dat geeft een boel positieve energie.

INWONERSINITIATIEVEN Er is nadrukkelijk in de campagne veel ruimte voor inwonersinitiatieven en samenwerking met ondernemers. Een aantal restauranteigenaren werken belangeloos samen voor een speciaal diner voor mensen die bijna nooit uit eten gaan. Verder is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een straatfeest te organiseren in je eigen buurt, als je daarbij ook de inwoners betrekt die je normaal niet spreekt, of niet eens kent.

MALKANDER In de organisatie van Ede Viert trekken Malkander, Froukje Davidse, Netwerk Dien je Stad en Identitycraft samen op. Malkander is in Ede voor veel mensen het sociale gezicht naar buiten. De jongerenwerkers, aandacht voor mantelzorgers, maar ook betrokkenheid bij de buurt- wijk- en dorpshuizen en natuurlijk de dorpskernen met hun eigen identiteit. ,,We willen overal waar kan samenwerken en elkaars impact versterken”, aldus Fabian Hemmers, sociaal werker bij Malkander.

SOCIALE WEEFSEL ,,Het sociale weefsel in Ede is sterk gebleken. Maar niet iedereen voelt dat zo. Daarom stimuleren we betekenisvolle ontmoetingen en vrijwilligerswerk waarin kleine klusjes soms een dikke knipoog kunnen zijn. We willen omzien naar elkaar weer vanzelfsprekend maken.” Aan het woord is Marieke van der Heide van Netwerk Dien Je Stad. ,,Iedereen kan een verschil maken. Met een klein gebaar, een enkel woord, of een kleine actie. En dat kan gewoon bij jou in de straat of galerij.”

Richard van Oosterhout van Identitycraft vult aan: ,,We zijn elkaar allemaal een beetje kwijtgeraakt tijdens maatregelen en lockdowns. Maar voor sommige groepen waren de problemen er eigenlijk al voor corona. Het mooie van de Ede Viert-campagne is dat mensen niet aan de zijlijn blijven staan, maar dat organisaties en inwoners, jongeren en ouderen in actie komen, samenwerken en ook samen de draad weer oppakken. Ede Viert wil de meewind zijn voor al die activiteiten en initiatieven.” 

Kijk ook eens op www.edeviert.nl.

Het bericht ‘Elkaar overeind helpen voor feestjes van verbinding’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl