Justitie seponeert 1500 zaken om personeelstekort rechtbank Gelderland

[BARNEVELD/ARNHEM] (ANP) Het Openbaar Ministerie heeft besloten circa 1500 zaken te seponeren wegens personeelstekort bij de rechtbank Gelderland. Het gaat om zaken die meer dan anderhalf jaar wachten op behandeling door een politierechter, aldus het OM Oost-Nederland donderdag.

De geseponeerde zaken zijn eenvoudige misdrijven, zoals diefstallen, verkeerszaken en bezit van hennep, aldus het OM. De politierechter behandelt zaken waarbij maximaal één jaar cel kan worden opgelegd.

COMPLEXER Volgens rechtbankpresident Rémy van Leest is het al een aantal jaar zo dat de rechtbank Gelderland kampt met een tekort aan rechters. ,,Het geld dat nu beschikbaar is om meer rechters aan te nemen en op te leiden, lost de problemen op korte termijn echter niet op”, aldus Van Leest. Een opleiding tot rechter duurt gemiddeld drie jaar.

Er zijn de afgelopen jaren meer zaken bijgekomen dan de rechtbank kan behandelen, zag het OM. Ook zijn de zaken de laatste paar jaar complexer geworden, waardoor het meer tijd kost om ze te behandelen. Verder konden veel zittingen vanwege corona niet doorgaan, waardoor het aantal rechtszaken dat nog behandeld moest worden nog verder opliep.

VOORRADEN LOPEN OP Het OM heeft de afgelopen jaren al maatregelen genomen vanwege het rechterstekort. Zo is er bekeken of zaken ook op een andere manier, dus niet door de rechtbank, konden worden afgedaan. Bijvoorbeeld door een OM-strafbeschikking, dat mag voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Ook is gekeken of zaken elders in het land konden worden overgenomen, maar ook die rechtbanken hadden niet genoeg capaciteit.

,,Wij hebben ons maximaal ingespannen om oudere zaken af te handelen, maar de voorraden blijven oplopen. We zijn nu op het punt gekomen dat er drastische maatregelen nodig zijn”, aldus hoofdofficier Marthyne Kunst van het OM Oost-Nederland. Slachtoffers die het niet eens zijn dat hun zaak niet voor de rechtbank verschijnt, kunnen een zogeheten artikel 12-procedure starten, waarbij rechters van het gerechtshof kijken naar de beslissing van het OM.

HEEL ERNSTIG De Tweede Kamer wil van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weten hoe het zit met het schrappen van zeker 1500 rechtszaken in Gelderland. Een meerderheid, bestaande uit onder meer de ChristenUnie, SGP, VVD, D66, SP, GroenLinks, CDA en PvdA, is bezorgd over de gevolgen van dit besluit en heeft Kamervragen gesteld.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker: ,,Dit is heel ernstig. Als de wet wordt overtreden, moet er recht worden gedaan. Dat gaat nu in veel zaken niet lukken en dat vind ik moeilijk te verkroppen. Juist voor slachtoffers die leed is aangedaan, naar die groep gaat nu mijn eerste zorg uit.”

De partijen willen onder meer dat er goede begeleiding komt van slachtoffers die zijn getroffen door het besluit. Ook willen ze weten wat de situatie is bij andere rechtbanken en wat eraan kan worden gedaan om dit soort besluiten in de toekomst te voorkomen.

PvdA-Kamerlid Songül Mutluer vindt het ,,onbestaanbaar” dat slachtoffers de dupe zijn. Ze wijst erop dat het al jaren bekend is dat er een tekort is aan rechters in Gelderland en wil weten waarom daar geen oplossing voor is gekomen. Ze gaat een debat aanvragen over de kwestie.

Het bericht Justitie seponeert 1500 zaken om personeelstekort rechtbank Gelderland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl