Dag van de Architectuur; over transitie van De Hoef naar nieuwe stadswijk

[AMERSFOORT] De landelijke Dag van de Architectuur staat komend weekend op de agenda. In Amersfoort heeft FASadE zaterdag 18 juni een programma samengesteld in de nieuwe stadswijk het Hoefkwartier.

In het weekend van 17, 18 en 19 juni viert Nederland de Dag van de Architectuur. Dit jaar met het thema: (t)Huis. De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling. FASadE, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp, belicht in Amersfoort het thema (t)Huis in relatie tot het Hoefkwartier. Dit bedrijvenpark is in transitie en wordt één van de nieuwste Amersfoortse stadswijken.

TRANSITIE Na een intensief proces met eigenaren, ontwikkelaars, bedrijven, bewoners en gemeente is door Karres Brands (landschapsarchitectuur) en Urhahn (stedenbouw en strategie) een plan ontwikkeld om het gebied geleidelijk aan te transformeren naar een gemengde, inclusieve stadswijk. De realisatie van 2500 nieuwe woningen en de uitbreiding van een aantal onderwijsinstellingen maken De Hoef West tot één van de grootste regionale gebiedsontwikkelingen in Nederland. Over hoe je van een kantorenpark in transitie een (t)Huis maakt gaat FASadE in gesprek. Dit doet zij ism. Het Celsiushuis en ROC Midden Nederland, waar het programma ook plaatsvindt. Het Celsiushuis is een werkplaats waar interdisciplinair en samen met partners uit de omgeving wordt gewerkt aan projecten op het gebied van smart sustainable cities.

KWARTIERMAKERS In het Campus Connect Center leidt Eugene Zaaijer van het Celciushuis het gesprek. Daarbij gaat hij in op onderzoek naar saamhorigheid van HU-studenten. Fotograaf Rufus de Vries woont in Amersfoort en vertelt over de manier waarop hij met fotografie bouwt aan buurtverbondenheid. Susanne Lek (projectleider duurzaamheid ROC Midden Nederland) legt uit hoe het ROC invulling geeft aan haar rol als gebruiker van het Hoefkwartier. Zij gaan in gesprek met Ewout van der Weij (kwartiermaker Hoefkwartier) en Fenneke van der Vegte, (voormalig) wethouder en raadslid GroenLinks in Leusden. Eén van de onderwerpen daarbij zal zijn: de betekenis van kwartiermaken bij het bevorderen van het gevoel ergens thuis te horen.

JANE’S WALK Onderdeel van het programma is een Jane’s Walk over De Hoef. Een Jane’s Walk is geen toeristische tour, het is meer een gesprek dat wandelend wordt gevoerd. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de Jane’s Walk dus vooraf aanmelden via www.fasade.nl is een voorwaarde. Met deelname aan de Jane’s Walk neem je direct deel aan het middagprogramma van de Dag van de Architectuur. Eerder organiseerde FASadE al Jane’s Walks door Liendert, het centrum, Kattenbroek en het Bergkwartier.

Programma op 18 juni; Start: 14.00; Locatie: ROC Midden Nederland, Campus Connect Center, Disketteweg 2-4 (Dit is naast Het Celciushuis); 15.15: Jane’s Walk De Hoef (vooraf aanmelden); 16.45 Einde.

Het bericht Dag van de Architectuur; over transitie van De Hoef naar nieuwe stadswijk verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl