Janneke Stegeman geeft lezing in De Kapel met thema ‘Maria: over overgave en verzet’

[BLOEMENDAAL] Janneke Stegeman verzorgt zondag 19 juni een lezing met als thema ‘Maria: over overgave en verzet’ in De Kapel in Bloemendaal.

Stegeman: “Mijn kennismaking met Maria, de moeder van Jezus, begon in het Catharijne-convent in Utrecht, jaren geleden. Ik was daar een paar weken voordat ik een lezing zou houden over Maria naar aanleiding van de Maria-tentoonstelling die werd opgebouwd en een geluidsartiest vroeg mensen Weesgegroetjes te lezen, fluisterend, als achtergrondgeluid. ‘Moeder van Goden Maagd, wees gegroet’ bad ik. Ik had niet zoveel met Maria, dacht ik. Er zijn zoveel stereotype beelden van wat vrouwen wel en niet zouden moeten zijn en Maria is een onhaalbaar ideaalbeeld gaan belichamen.Toch brandden na mijn derde Weesgegroet tranen in mijn ogen. Het was het begin van een zoektocht naar hoe ik me zou kunnen verbinden met Maria. Ik wil het over twee dingen hebben: haar lichaam en haar woorden. Wat het eerste betreft: het lichaam van Maria hebben. Dat is nadrukkelijk aanwezig: Maria wordt zwanger, baart een kind. Nu ik zelf moeder ben geworden, vraag ik me af hoe ze dat beleefde. Hoeveel zeggenschap had Maria over haar lichaam? Daarnaast: Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Meestal is het probleem bij vrouwen niet zo zeer dat ze niet worden afgebeeld, maar dat ze niet worden geciteerd. Waar is haar inhoud gebleven? Waar zijn haar woorden?”

Dr. Janneke Stegeman is bijbelwetenschapper en publiek theoloog. Belangrijke thema’s voor haar zijn lichamelijkheid, bevrijding, rechtvaardigheid en de verbindingen tussen kolonialisme, christendom en racisme in Nederland. Ze schreef onder andere ‘Alles moet Anders, Bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders’. Janneke werkt als freelance theoloog en is programmadirecteur Irak en Koerdistan bij Mensen met een Missie. In 2017 was ze Theoloogdes Vaderlands. 

Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld .Richtbedrag 8 euro ter dekking van de kosten. Meer informatie op www.dekapel-bloemendaal.nl.

Het bericht Janneke Stegeman geeft lezing in De Kapel met thema ‘Maria: over overgave en verzet’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl