Crisisweken Scherpenzeel resulteren in pijnlijke degradatie

[SCHERPENZEEL] Het is Scherpenzeel niet gelukt om in de nacompetitie de crisis te bezweren. De blauw-witten degradeerden in en tegen Nieuwenhoorn: 2-0 verlies. ,,We kunnen onszelf veel verwijten”, sprak Mart Janssen.

Nog geen maand geleden had Scherpenzeel een ticket voor de hoofdklasse voor het grijpen. Na knappe resultaten tegen titelkandidaten Capelle (1-1) en Poortugaal (1-4 winst) leek lijfsbehoud een kwestie van tijd. In de duels met concurrenten Spijkenisse en Rijsoord kon het hoofdklasserschap veilig worden gesteld. ,,We hebben tegen Capelle en Poortugaal en genoeg andere wedstrijden laten zien dat we op goede dagen hoofdklassewaardig zijn”, zegt Mart Janssen. Maar dat waren de pieken, erkende de verdediger na de pijnlijke exercitie in Nieuwenhoorn. ,,Onze ondergrens ligt laag. Te laag, blijkt nu. Dat hebben we vandaag ook weer gezien.” 

De 2-0 nederlaag was het sluitstuk van een miserabele periode, waarin ontluisterende nederlagen tegen Capelle en Rijsoord al het opstappen van Jürgen Schefczyk inluidde. SOS, de hoogste alarmfase; die signalen zond de trainer met dat besluit uit. Koen Janssen stak zijn nek uit, trad vervroegd aan en hoopte met zakelijker voetbal de dolende ploeg wat houvast te geven. Juist in de omschakeling zag de nieuwe oefenmeester kansen om de kwaliteiten van de Scherpenzelers uit te buiten.

Laatste training

Uitgerekend Ismail Ouaddouh en Tevfik Ceyar, twee aanvallers die met die tactiek in de omschakeling meer ruimte zouden krijgen, hadden daar geen trek meer in. De verdedigende meters die Janssen óók van het duo vroeg, daar bedankten ze voor. Donderdagavond, bij de laatste training voor het cruciale nacompetitietreffen in Nieuwenhoorn, verlieten ze het toen nog zinkende schip.

,,Natuurlijk misten we hun kwaliteiten vandaag in het veld, maar zij hebben ons aardig laten stikken”, aldus aanvoerder Janssen, die zich achter de werkwijze van zijn nieuwe trainer schaarde. ,,Je hoort één team te zijn, gezamenlijk een plan te hebben. Dat was er vandaag zeker, maar het was niet genoeg.”

Het duel in Zuid-Holland verliep aanvankelijk nog volgens plan, met twee aftastende ploegen. ,,We waren aan de bal niet supergoed, maar in principe gaven we niks weg”, aldus Janssen. Een handsbal van Guido den Daas leidde echter een strafschop in, waaruit Melvin Winterberg scoorde.

Tien man

De 1-0 betekende dat Scherpenzeel na de pauze met de billen bloot moest. Aanvallen, de druk opvoeren, scoren; het bleek tegen de bescheiden eersteklasser teveel gevraagd. Ruim een half uur werd er gespeeld tegen tien man – Merijn Wolters kreeg rood na een akkefietje met Coen Temminck – maar er kwam amper een schot tussen de palen. Toen Christiaan Dabaghian Nieuwenhoorn uit de omschakeling voor 2-0 zorgde, wist trainer Janssen genoeg. ,,Dan weet je dat het gedaan is. Toen ik afgelopen winter tekende bij deze club, had ik niet verwacht dat ik volgend seizoen bij een eersteklasser zou werken. Helaas is dat wel de werkelijkheid.”

Aanvoerder Janssen vond dat hij en zijn ploeggenoten, inclusief Ouaddouh en Ceyar, zich ‘diep moeten schamen’. ,,Drie bussen vol met supporters zijn deze kant opgereden. Ze zorgden voor een topsfeer en zíjn de club. We hebben hen in de achterliggende weken het meeste pijn gedaan.”

Het bericht Crisisweken Scherpenzeel resulteren in pijnlijke degradatie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl