Feestelijk slotconcert Westerkerkmuziek met Rossini’s Messe Solennelle

[VEENENDAAL] Een uitvoering van de feestelijke ‘Petite Messe Solennelle’ (kleine plechtige mis) van Gioachino Rossini zal het slotconcert van het seizoen zijn in de Westerkerk in Veenendaal. Deze uitvoering vindt plaats op zaterdag 25 juni. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen projectkoor tekent voor de uitvoering. 

Kees Jan de Koning zal het werk dirigeren en jonge zangtalenten, nog studerend of recent afgestudeerd, zingen de solopartijen. De pianisten Roland Aalbers en Chris Kok zorgen voor de begeleiding en worden daarin bijgestaan door Dirk Luijmes op een harmonium, een instrument dat weinig voorkomt in de klassieke muziek. Het concert stond aanvankelijk gepland als slot van het jubileumjaar van de concertserie in juni 2020, maar moest vanwege corona worden uitgesteld. 

PILLET-WILL De mis werd in 1863 geschreven, mogelijk op verzoek van graaf Pillet-Will voor zijn vrouw Louise, aan wie het is opgedragen. De componist, die meer dan 30 jaar geleden gestopt was met het componeren van opera’s, beschreef het als ,,de laatste van mijn zonden van ouderdom”. Het uitgebreide werk is een missa solemnis, maar Rossini noemde het, niet zonder ironie, petite (weinig). Hij componeerde het oorspronkelijk voor twaalf zangers, waaronder vier solisten, twee piano’s en harmonium.

DIRIGENT Kees Jan de Koning (1961) studeerde blokfluit en zang aan de conservatoria van Utrecht en den Haag. Hij is een veelgevraagd ensemblezanger en zingt als vaste zanger in het vermaarde Quink Vocaal Ensemble en het Nederlands Kamerkoor en wordt regelmatig gevraagd voor internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble en het Gesualdo Consort Amsterdam. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach.

Er zijn plaatsen beschikbaar voor toehoorders die graag nog op 1,5 meter afstand van anderen willen zitten. Plaats reserveren is niet nodig. De entree is gratis. Aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Het bericht Feestelijk slotconcert Westerkerkmuziek met Rossini’s Messe Solennelle verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl