Baarhuisje kerkhof tijdelijk dakloos

[SOESTERBERG] Dankzij de verkoop van de grond voor woningbouw aan de Kerklaan achter de rooms-katholieke Carolus Borromeuskerk is het financieel mogelijk geworden om het in 1871/1872 op het Onze Liever Vrouwekerkhof gebouwde baarhuisje te renoveren.

Jan van Steendelaar

Het gebouw staat momenteel rondom in de steigers. De muren worden gesteld en het dakbeschot wordt vernieuwd. Dit was nodig omdat het gebouw niet meer veilig was om te gebruiken. Na de renovatie is een historisch oud gebouw, waarvan Soesterberg er niet veel heeft, voor de toekomst gered. 

Het kleine, opvallend lange bakstenen baarhuisje staat links naast de ingang van de begraafplaats. Het heeft aan de voorkant door de gotische boogvorm boven de deur, de uitgewerkte hoeken en het kruis op het zadeldak wel iets weg van een kapelletje. Afgezien van de geprofileerde tandlijst is het vrij sober uitgevoerd.

Volgens de tekst op een gevelplaat nam pastoor Ludovicus Rademaker (1795-1872), de grondlegger van de rooms-katholieke parochie in Soesterberg, omstreeks 1870 het initiatief om op het in 1838 aangelegde kerkhof achter de kerk het baarhuisje te bouwen. In 1870 was het zover dat de eerste steen werd gelegd. Doordat de dood de pastoor ‘overviel’ kon hij zijn werk niet zelf afmaken. De jaarrekening van 1872 toen het gebouw klaar was, sloot met een tekort van 149 gulden.

Ondanks de woningbouw langs de Kerklaan (vroeger de Caroluslaan) is erachter, in de strook tussen de Kerk aan de Rademakerstraat en de begraafplaats, nog het tracé van het ‘processielaantje’ te zien. Hier liepen de katholieken de jaarlijkse processies die er sinds 1840 werden gehouden. Omstreeks 1960 kwam hier een eind aan. Het laantje liep toen anders. Nu is de Kerklaan een rechte weg, oorspronkelijk echter was het een breed enigszins kronkelend bospad. Ondanks de begroeiing is het tracé nog wel herkenbaar. Ongeveer halverwege zijn nog de restanten van het bakstenen altaar te vinden dat er stond. Het is omgegooid en gedeeltelijk in de grond weggezakt.

Het bericht Baarhuisje kerkhof tijdelijk dakloos verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl