Degradatieregeling clubs versterkt

[BARNEVELD] SDVB is nog in de race om het hoofdklasserschap. Duidelijk is dat het komend seizoen nog moeilijker wordt voor de clubs om zich te handhaven in een klasse.

De ledenraad amateurvoetbal van de KNVB stemde zaterdag 18 juni namelijk in met de aanpassingen, voorgesteld in de voetbalpiramide. Eén van de meest in het oog springende agendapunten van deze vergadering was de besluitvorming over de aanpassingen van de zogenoemde voetbalpiramide. In meerderheid is ingestemd met de voorstellen. Dit betekent concreet dat er vanaf seizoen 2022/’23 een aantal wijzigingen in de voetbalpiramide worden doorgevoerd.
Wat betekent dit concreet voor de voetbalclubs? Minder klassen in het amateurvoetbal. In het seizoen 2024/2025 zijn er maar acht eerste klassen. Dat zijn er drie minder dan in de huidige situatie. De tweede klassen worden met 6 (22 naar 16) teruggebracht. De derde klassen gaan terug van nu 42 naar 32. Dat betekent in de praktijk dat in veel klassen meer ploegen dan zoals nu het geval is (1) rechtstreeks zullen moeten degraderen. Dat gaat over een tijdvak van twee seizoenen. De clubs zullen de exacte promotie en/of degradatieregeling voor het komende seizoen 2022/2023 binnenkort van de KNVB vernemen.

VIERDE DIVISIE In deze regio niet echt van toepassing maar wellicht wel als een eersteklasser (DTS Ede en/of Bennekom) zou mogen promoveren is dat de hoofdklasse in het nieuwe seizoen vierde divisie heet. In de voorstellen is ook opgenomen dat vanaf het seizoen 2023/2024 in de vierde divisies met zowel zaterdag- als zondagverenigingen wordt gespeeld. Dit geldt overigens ook voor de eerste klassen die ‘gemengd’ worden ingedeeld. Gemengd indelen betekent dat zaterdag- en zondag teams bij elkaar in één poule zitten. Hierbij bepaalt het thuisspelende team de speeldag, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op de zaterdag als speeldag blijven hebben.

Aan het einde van de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 vindt er een versterkte degradatie plaats zodat de optimale piramide met ingang van seizoen 2024/’25 is gevormd.

In de vierde en vijfde klasse wordt flexibel omgegaan met het aantal teams per poule. Dit is afhankelijk van het aantal teams in de regio en het maatwerk om de reisafstanden te beperken. Vanaf het seizoen 2023/’24 is het niet meer mogelijk om een nieuw eerste team op een andere speeldag in te schrijven in de standaardcompetities.

Het wordt voor alle seniorenspelers mogelijk om uit te komen in zowel de zaterdag – als de zondagcompetities. Hiervoor geldt een uitzondering voor de standaardteams, het is alleen mogelijk voor spelers die mogen uitkomen in een Onder 23 team om in beide standaardteams te spelen. De komende periode zal er nog ruimte blijven voor maatwerk als de situatie hier, in bepaalde competities en districten, om vraagt.

Eip Janssen

Het bericht Degradatieregeling clubs versterkt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl