Eis twaalf jaar cel voor doodslag in chalet Voorthuizen

[VOORTHUIZEN/UTRECHT] Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de Utrechtse rechtbank twaalf jaar cel geëist tegen 37-jarige man uit Baarn. Hij wordt ervan verdacht zijn 34-jarige vriendin te hebben gewurgd in zijn chalet op een vakantiepark in Voorthuizen. Daarna zou hij haar lichaam hebben verborgen door het lichaam in een auto te leggen en deze te parkeren bij hotel De Witte Bergen in Eemnes. Volgens de raadsvrouw moet de Baarnaar echter vrijuit gaan, omdat hij uit noodweer zou hebben gehandeld.

De politie trof het levenloze lichaam van het slachtoffer vorig jaar op de avond van 7 oktober aan in de auto op het parkeerterrein van hotel De Witte Bergen. Ze lag verborgen onder een dekbed en deurmatten ondersteboven tussen de achterbank en de voorstoelen. Naar de vrouw en de Baarnaar werd al enkele dagen gezocht; ze waren beiden begin oktober door familieleden als vermist opgegeven.

BROODMES Na zijn aanhouding op 8 oktober bekende de Baarnaar dat hij tijdens een ruzie in de nacht van 28 op 29 september in zijn chalet in Voorthuizen op de vrouw was gaan zitten en dat hij met een hand haar keel had dichtgedrukt. Volgens de man bedreigde de vrouw, met wie hij net een maand een relatie had, hem met een broodmes.

,,Ze was gewoon niet te houden”, vertelde de verdachte in de rechtszaal. Hij zei dat de vrouw ‘als een duivel’ met hem zou hebben gevochten terwijl hij op haar zat. ,,Ze bleef doorgaan. Dreigen, slaan, krabben.” Ondanks zijn grote en forse postuur zou hij geen kans hebben gehad om te vluchten. ,,Ik kon geen kant op”, aldus de 37-jarige.

CAMERABEELDEN Op camerabeelden van het chaletpark is te zien hoe hij zijn vriendin over de grond aan haar armen naar haar auto sleept, volgens de Baarnaar dacht hij dat ze bewusteloos was. Uiteindelijk was hij met haar naar het hotel gereden, waar hij zelf een hotelkamer nam, terwijl hij haar in de auto achterliet.

Pas toen hij enkele uren later bij de auto ging kijken, besefte hij dat zijn vriendin was overleden, aldus de verdachte. Daarna was hij enkele dagen ondergedoken, naar zijn zeggen ‘om na te denken’. ,,Ik wist niet wat ik moest doen. Ik was echt in paniek, het is niet zomaar iets dat je meemaakt”, aldus de verdachte. Tijdens zijn aanhouding zou hij op weg naar zijn raadsvrouw zijn geweest om zichzelf bij de politie aan te geven.

ESCALEREN De officier van justitie geloofde weinig tot niets van het verhaal van de verdachte. Hij sloot niet uit dat de Baarnaar in een vlaag van woede was ‘doorgedraaid’ omdat het slachtoffer zijn ex-vrouw zou hebben bedreigd. ‘Het was zij of ik. Ze wilde binnenvallen bij mijn kinderen, dus het was de druppel’, had de Baarnaar in een afgeluisterd gesprek vanuit de gevangenis gezegd. ,,In plaats van haar de deur te wijzen, heeft hij ervoor gekozen de ruzie op dodelijk wijze te laten escaleren”, achtte de aanklager de verdachte schuldig aan doodslag.

Volgens de officier wist de man wel degelijk dat zijn vriendin was overleden toen hij haar ,,als een zak afval’’ naar de auto sleepte. ,,Hij is op een mensonterende wijze met haar lichaam omgegaan”, verweet hij de man. De aanklager wees erop dat de Baarnaar volgens camerabeelden na het uitchecken gelijk met een taxi bij het hotel was vertrokken, zonder nog een keer bij de auto te kijken.

NOODWEER Zijn raadsvrouw vond echter dat de verdachte een beroep op noodweer kon doen. Ze benadrukte dat het slachtoffer volgens diverse ex-partners zeer agressief en gewelddadig kon worden, vooral als ze onder invloed van drank en drugs was. ,,Er was geen mogelijkheid om te vluchten zonder reëel gevaar voor eigen leven”, meende de advocate.

Ook vond ze dat haar cliënt moest worden vrijgesproken van het verbergen van het lichaam. Omdat het precieze tijdstip van haar overlijden niet kon worden vastgesteld, kon volgens de raadsvrouw niet worden uitgesloten dat de vrouw nog leefde toen hij haar in de auto zette. Bovendien zou hij dan de auto niet op een openbaar parkeerterrein met camera’s zetten en onder zijn eigen naam inchecken, aldus de raadsvrouw.

SPIJT De rechtbank doet 27 juni uitspraak. In zijn laatste woord zei de Baarnaar veel spijt te hebben en van zijn daad te walgen. ,,Het is een grote nachtmerrie. Ik schaam me heel diep hiervoor. Ik weet dat ik dit niet gewild heb”, aldus de man. Ook kon hij zich voor z’n kop slaan dat hij niet had geluisterd naar waarschuwingen om de relatie te verbreken.

Het bericht Eis twaalf jaar cel voor doodslag in chalet Voorthuizen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl