Heemstede natuurnieuws: Pekbloem

[HEEMSTEDE] Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

WAT SPEELT ER IN DE NATUUR  3e generatie bloemen in bloemweides Hopelijk geniet iedereen van de uitbundige bloei van de klaprozenvelden in Heemstede. Afgelopen zaterdag avond kwam er helaas niemand af op de rondleiding. De klaprozen gaan nu minder bloeien (elke dag 10 bloemen; tot 500 per plant in 3-4 weken), maar de bloemenmengsels zijn zo samengesteld dat er verschillende golven van bloei zijn: de eerste golf in april was wit en bestond uit vooral kamille en spurrie, de gele golf in mei viel al met meer op en bestond uit zwarte mosterd en koolzaad. Nu zitten we in de meest uitbundige golf van de rode klaproos, de blauwe korenbloem, gele ganzenbloem en de paarse bolderik. Dat gaat nog wel even door (zeker de korenbloem) en nu komt er nog een golf aan: dat zijn de paarse pekbloemen en de oranje slaapmutsjes. Tot na half augustus blijft de bloei in stand en daarna wordt het tijd om zaad te verzamelen. Pas als al het zaad rijp is na 1 september wordt er gehooid en daarna worden de velden weer rul gemaakt. Met het gevallen zaad is er volgend jaar dan weer uitbundige bloei. Als we dat frezen niet doen, is er volgend jaar door vergrassing 80-90 % minder bloei.

WAT GEBEURT ER AL De bloemenweides nemen op dit moment de meeste tijd. Op Meermond trekken en maaien we ongewenste soorten eruit zoals riet, kleefkruid, zuring, distel en gras. Zo blijven de gewenst soorten dominant. Op zaterdag 18 hebben we met de buurt en de nieuwe wethouder Stam voor natuur de Blekersvaartweg bloemenweide officieel geopend en natuurlijk ook flink de handen uit de mouw gestoken om de bloeiende soorten ruimte te geven.

WAAR KUNT U ZELF AAN MEEDOEN Elke vrijdag werken we op Meermond en elke zaterdag om en om in Mariënheuvel of het Sorghbosch. Tussendoor werken we aan de 7 bloemenweides., zoals op vrijdag middag van 16 tot 19 uur op de Kohnstammlaan. Van elk project is een app- of mailgroepje waar u zich bij aan kunt sluiten om te weten wanneer iets speelt. Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl

Franke van der Laan

Het bericht Heemstede natuurnieuws: Pekbloem verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl