Muzikale zomerliefde bij Harmonieorkest Manderen

[MAARN] Van uitstel komt geen afstel bij Harmonieorkest Manderen. Het geplande ‘Valentijnsconcert’ is omgedoopt naar ‘Zomerliefde’ en vindt plaats op zondag 26 juni in De Twee Marken, aanvang 15.00 uur. ,,Er is hard geoefend en met de solisten erbij wordt het weer echt iets bijzonders”, aldus dirigent Harm Vuijk.

De wens van de orkestleden om met zangers op te treden leidde naar Virga Lipman en Marc van Pelt uit Maarsbergen. Jarenlang hebben zij met hun band Clamor één à twee keer per week opgetreden met dansmuziek uit de tijd dat dictators in Latijns-Amerika aan de macht waren en muziek een uitlaatklep was. Een van de drie nummers die ze ten gehore gaan brengen tijdens het concert hebben ze zelf ook nog niet eerder gezongen. ,,Vanwege het vele koperwerk dat er in zit. Toen een probleem en juist in de combinatie met Manderen een voordeel.”

SWINGEND KOPER Harm Vuijk was blij verrast: ,,De muziek die zij mij stuurden om zichzelf te presenteren was Latijns-Amerikaans, swingend niet gelijk het genre dat je bij een blaasorkest verwacht en juist daarom is het concert zo verrassend. Want ik ben wel doorgegaan met hun keuze en heb de nummers bewerkt voor het orkest. Dat kan alles spelen en voor mij is het bewerken een leuke uitdaging.”

VERFRISSEND Het is afwijkend van het standaard repertoire en daardoor verfrissend. De sfeer wordt net een beetje anders dan het publiek van Manderen gewend is. Het instrumentale deel is opgenomen en daarmee oefenen Virga en Marc nu thuis om straks gedurende twee avonden live met het orkest te repeteren. ,,Het is zo’n leuk orkest en veel mensen kennen wij en zij kennen ons. En dan de eer om voor de twee eigen dorpen op te treden.” 

Het concert gaat over liefde en voelt voor Virga en Marc ook als afscheid. Zij zijn net verhuisd naar de Achterhoek en laten hier achter wat ze met liefde hebben opgebouwd. 

HERKENBAAR EN NIEUW Harmonieorkest Manderen speelt tijdens de avond vol zomerliefde herkenbare melodieën en verrassingen met een nieuwe insteek: West Side Story, Beauty & The Beast, bésame a menudo (kus me vaak). Op allerlei verschillende manieren is een programma van drie kwartier gebouwd om het thema liefde.

TROMPETSOLO Bijzonder is ook dat concertmeesters Barbara Bannink zal optreden als solist met haar man Peter van Dinther die zijn sporen heeft verdiend als solotrompettist in de Marinierskapel. ,,De deelname van solisten aan het concert maakt het concert speciaal.”

ENTHOUSIASME Speciaal is het concert ook omdat corona op veel koren en orkesten een zware wissel heeft getrokken. Een aantal is zelfs opgeheven. ,,Harmonieorkest Manderen heeft door alle stormen heen de wilskracht gehad om door te gaan. Online is er veel gedaan. Men heeft voor het eigen instrument bewerkte muziek naar eigen keuze ontvangen om te spelen. Natuurlijk is het niet hetzelfde, maar de spirit is gebleven. Zodra het kon, waren er ook gelijk weer repetities. Het enthousiasme is groot.”

INFORMATIE Het concert ‘Zomerliefde’ van Harmonieorkest Manderen met zangers Virga Lipman en Marc van Pelt en solisten Barbara Bannink en Peter van Dinther is op zondagmiddag 26 juni aanvang 15.00 uur, in De Twee Marken, zaal open 14.30 uur. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.  

Meer informatie: www.manderen.nl 

door Monique José Timmermans

Het bericht Muzikale zomerliefde bij Harmonieorkest Manderen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl