Kritiek op te vaag coalitieakkoord; Analyse

[BAARN] Trots zaten ze in de raadzaal. Ondanks de grote tegenstellingen was het toch gelukt om een nieuwe coalitie te bouwen die Baarn gaat besturen.

VoorBaarn nam het voortouw, zette de VVD buitenspel en ging formeren met GroenLinks, PvdA en D66. 

De eerste raadsvergadering had een feestje moeten worden. Er was gebak en vele bossen bloemen voor de vier wethouders, die de kar gaan trekken. En, er was een handreiking richting oppositie: Laten we samen het beste doen, voor ons mooie dorp. 

Die handreiking was niet besteed aan de oppositie en dat is zacht uitgedrukt. De VVD begon met een korte felicitatie maar daarna werd het nieuwe beleid als ‘gemeenteraadsbingo’ neergezet.

VVD’er André van der Padt: ,,Een ruk naar links, dat is één van de omschrijvingen die bij mij naar voren komt. Met een coalitie waarin PvdA en GroenLinks plaatsnemen was dat te verwachten, maar de kiezer zou maar op VoorBaarn hebben gestemd, waar de heer Schouten tijdens het verkiezingsdebat nog stellingen gaf als “woningen in Baarn voor Baarnaars, en niet voor vluchtelingen”. Hier maakt VoorBaarn dus een ruk naar links. Of als je bijvoorbeeld op PvdA hebt gestemd: “Ik ben tegen Soestdijk, voor appartementen op de Tolweg, en voor vernieuwbouw van de Speeldoos, maar als jullie mij een wethoudersstoeltje geven, dan vergeet ik alledrie die punten”, zo ongeveer moet het gesprek met de PvdA, oftewel de heer Eijbaard, gegaan zijn, met dank aan alle PvdA-kiezers.

Met soort van akkoord, doel ik op het gebrek aan inhoudelijkheid en meetbaarheid, of wat gaat deze coalitie nu echt doen, echt bereiken.” CDA, ChristenUnie en de nieuwe lijst Jonkers, van D66’er Jelle Jonkers die een eigen partij begon, waren ook niet te spreken over het ‘vage’ akkoord. Het CDA sprak van een fopspeen en volksverlakkerij toen het over de Speeldoos ging. Volgens Roy Bruins van de ChristenUnie betalen de partijen een hoge prijs voor de vele compromissen die gesloten zijn. 

Tot een echte discussie kwam het nog niet in de raad. Tino Schouten beloofde op een aantal vragen terug te komen. Ook memoreerde hij dat het een ambitieus akkoord is, dat moet leiden tot een stuk van het college. Daarin zal bijvoorbeeld wel degelijk staan hoe plannen gefinancierd moeten worden. Vanavond is er weer een raadsvergadering waarin de nieuwe wethouders het beleid gaan verdedigen. Dat gebeurt onder andere bij de behandeling van de perspectiefnota, waarin de plannen voor de komende jaren staan beschreven. 

Tino Schouten was teleurgesteld dat de handreiking van de nieuwe coalitie niet was opgepakt. Hij had alle partijen gevraagd om drie punten te noemen die de komende vier jaar belangrijk waren. Johan van Loon van 50Plus had dat gedaan en zag zijn punten ook terug in het stuk. Hij was een van de weinigen. De oppositie ging niet mee met de suggestie van VoorBaarn dat de messen waren geslepen om het de nieuwe coalitie moeilijk te maken. 

Volgens Rik van Hardeveld (CDA) was dat zeker niet het geval. ,,Goede plannen zullen we natuurlijk zeker steunen. Slechte plannen proberen we aan te passen. De messen zijn niet geslepen, maar we zijn wel scherp.”

door Eugene Leenders

Het bericht Kritiek op te vaag coalitieakkoord; Analyse verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl