Nieuw college Amstelveen staat in de startblokken

[AMSTELVEEN] Het nieuwe college van Amstelveen is compleet en ook de portefeuilles zijn verdeeld. Woensdag werden de vijf kandidaten voorgesteld aan de raad. De installatie volgt in de raadsvergadering van 29 juni. De raad kent vier van de kandidaten al als wethouder: Herbert Raat (VVD), Floor Gordon (D66), Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA). De aandacht ging dan ook vooral uit naar de nieuwe VVD-kandidaat Adam Elzakalai (42), nu nog wethouder in Lelystad en eerder in Haarlemmermeer. 

Adam Elzakalai gaat zich richten op Financiën, Wonen, Economie en Schiphol. “Ik kreeg een week of vier geleden een telefoontje van de VVD Amstelveen of ik hier wethouder wilde worden. De kennismaking heb ik vervolgens ervaren als een warm bad. Ik heb er dan ook zin in. In Lelystad, waar de coalitie geen meerderheid had, heb ik geleerd als wethouder beleid al ‘aan de voorkant’ vorm te geven in overleg met alle raadsleden. Dat wil ik hier ook.”

Elzakalai winkelt al vaak in het Stadshart en een van zijn kinderen zit hier op hockey. “Ik ken Amstelveen als een stad met kwaliteit, die groen is en goed verzorgd, maar waar ook uitdagingen zijn.” Hij had eerder portefeuilles Schiphol en Lelystad Airport. “In het coalitieakkoord is afgesproken dat we de burgers meer betrekken bij het Schipholbeleid,” zei hij. “Een goede zaak.”

MEER DAN 4 JAAR NODIG Er wordt weinig geschoven met portefeuilles. Zo blijft Frank Berkhout blijft Jeugd en Onderwijs doen: “De afgelopen jaren heb ik mij veel bezig gehouden met de complexiteit van de jeugdzorg en wat eraan moet veranderen om het een beetje goed krijgen. Daar is meer tijd voor nodig dan vier jaar. Daarom word ik graag weer voor vier jaar bestuurder.”

DICHTBIJ DE MENSEN Marijn van Ballegooijen was vier jaar geleden de verrassing toen hij vanuit het Amsterdamse stadsdeel Zuid naar Amstelveen kwam. Zorg, werk en inkomen blijven voor hem belangrijk. “Het mooie is dat we hier werken op een schaal dat je als wethouder echt iets kunt betekenen. We staan dichtbij de mensen. We hebben veel in huis op het gebied werk, inkomen en zorg, wat het mogelijk maakt dat mensen, als het tegenzit, de draad in hun leven weer kunnen oppakken.”

UITDAGING Floor Gordon kreeg als wethouder Ruimtelijke Ordening de afgelopen jaren veel over zich heen. Geplande nieuwbouw was te hoog, er zaten te weinig sociale woningen in en de woningen waren te klein. “Toch vind ik het mooiste wat er is iets bouwen in de stad in een fijne leefomgeving. Hoofdpijn is het elke dag, maar het is de uitdaging om te komen tot een optimaal resultaat, waar de mensen uiteindelijk blij mee zijn, zij het misschien niet iedereen.”

ECHT WAT VOOR MENSEN DOEN En wat bezielt Herbert Raat om na twaalf jaar wethouder te willen blijven? “Amstelveen is geweldig,” zegt hij. “Ik heb eerder als woordvoerder gewerkt voor wethouders in Amsterdam. De een werd vice-premier, de ander ergens burgemeester. Sprak je ze later en vroeg je: wat was nou je beste periode? Dat was dan toch hun tijd in Amsterdam als wethouder, toen konden ze echt wat voor de mensen doen. Daarom wil ik het zo lang mogelijk volhouden.”

Het bericht Nieuw college Amstelveen staat in de startblokken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl